Србија и Балкан

Лукић: Огољене намере странаца и политичког Сарајева, све иде у корист Српске и Додика

Вршилац дужности директора "Службеног гласника" Милош Лукић сматра да Додик није крив јер је потписао указ и поступио према Уставу, већ зато што се супротставио онима који желе да уруше Српску и њене надлежности
Лукић: Огољене намере странаца и политичког Сарајева, све иде у корист Српске и Додика© РТ Балкан

Процес против председника Републике Српске Милорада Додика пред Судом БиХ оголиће све намере оних који БиХ посматрају као колонију, па ће, ако се буде историјски и политиколошки посматрало, овај поступак бити сматран европским моделом борбе против колонијалне управе, рекао је вршилац дужности директора "Службеног гласника" Милош Лукић.

Лукић сматра да Додик није крив јер је потписао указ и поступио према Уставу, већ зато што се супротставио онима који желе да уруше Српску и њене надлежности.

"Додика су они којима се супротставља препознали као некога ко носи ту политичку причу борбе", изјавио је Лукић.

Како је наведено у оптужници, Лукић и Додик оптужени су за непоштовање одлука Кристијана Шмита, који није прошао процедуру именовања у Савету безбедности УН.

"Оптужен сам зато што сам радио свој посао и у самој овој оптужници, која је поприлично накарадно написана као што већ јавност и зна, изричито је наведено да сам радио у складу са својим овлашћењима. Нигде се не наводи да сам злоупотребио овлашћења, што се често дешава у неким поступцима", појаснио је Лукић.

Лукић је напоменуо да дешавања у Суду БиХ немају везе са правом и правдом, те навео да би све урадио исто јер сматра да није могуће да директор једне јавне установе, радећи свој посао, може да блокира законодавни процес.

"У међувремену су долазиле на објаву неке одлуке за које је то доминантно политичко Сарајево сматрало да би било чињење неког кривичног дела уколико буду објављене, а објављене су", истакао је Лукић.

Наредно суђење заказано је за 6. март, а пред Судом би требало да се појаве и Лукић и Додик, иако је процес и званично раздвојен.

Лукић је рекао да је за тај дан планирано извођење сведока Тужилаштва, односно инспектора СИПА-е који су прикупљали документацију.

"Они су њихови кључни сведоци - то довољно говори о том Тужилаштву и том парадоксу. То вам је исто као да тражите од поштара да сведочи за неки документ који је само пренео", сматра Лукић.

Он је рекао да сваким доласком представника институција Републике Српске у Суд има све мање и мање БиХ, а све више Српске, те нагласио да из свега овог председник Српске може рачунати само на већу подршку народа.

"Како овај поступак одмиче, то сам и раније говорио, код Тужилаштва и код ових који су политички на другој страни се примећује све већа нервоза, а код нас из Републике Српске све већа сталоженост у целом процесу. Знамо где идемо и куда ће нас то одвести. Тако да, много ствари неће бити исте, баш због тога што се у овом случају ломи прилично много вредносно важних ствари за наше друштво", навео је Лукић.

Лукић је истакао да је политички систем у БиХ одвојен од реалности, односно да је то систем на чијем челу је амерички амбасадор Мајкл Марфи, у чијој функцији је Кристијан Шмит, који се овде представља као високи представник и видело се да је жеља да сломе сваког ко им се политички супротставља.

Лукић је напоменуо да је апсурдно да странац уђе у земљу на неком граничном прелазу, прогласи закон и још неког терети зато што не поштује тај закон.

"Забрињавајуће је што на такве потезе аплаудирају представници политичког Сарајева", указао је Лукић.

Он је оценио да је то једна тачка у којој се све прелама, у којој је и тај Запад проценио да је ово последњи тренутак у којем могу да сломе кичму Републике Српске, јер се и геополитички процеси мењају и они виде да губе снагу на многим тачкама у свету.

"Једна од њих је Република Српска. Тако да - много ствари неће бити исто, али све ствари које се буду дешавале ће ићи у корист Републике Српске и нашег друштва", нагласио је Лукић.

image