Србија и Балкан

Одржан састанак представника политичких партија о изменама Устава БиХ: Приоритет договор из Лакташа

На данашњи састанак нису се одазвали представници СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и ред, као и представници опозиционих странака из Федерације БиХ, СДА, НЕС-а и Демократског фронта
Одржан састанак представника политичких партија о изменама Устава БиХ: Приоритет договор из Лакташа© Парламентарна Скупштина Босне и Херецеговине

Састанак представника политичких партија у Парламентарној скупштини БиХ који су данас у Сарајеву организовале странке "тројке" био је покушај да се на дневни ред ставе измене Устава БиХ што није приоритет, већ је приоритет имплементација договора из Лакташа, изјавио је члан Главног одбора и Председништва СНСД-а Сташа Кошарац.

"Чини ми се да је покушана дерогација договора из Лакташа под утицајем неких који желе да моделирају решења", рекао је Кошарац после састанка.

Кошарац сматра да би било коректно од партнера у власти из Федерације БиХ да су измене Устава и примене пресуда међународних судова предложили за дневни ред недавног састанка у Лакташима.

Кошарац сматра да је данашњи састанак покушај скретања пажње са договора из Лакташа, те је истакао да ће и даље радити на имплементацији тог договора, јер сматра да је добар за европски пут БиХ.

Домаћин састанка испред "тројке", лидер НИП-а и министар спољних послова Босне и Херцеговине Елмедин Конаковић сматра да разговор о техничким изменама Изборног закона не треба да искључује фокус и на измене Устава БиХ.

"Схватамо да су техничке измене императив, знамо да би то високи представник Шмит требало или могао да наметне у наредном периоду. Заговарам опцију у којој бисмо ми без страних интервенција, уколико нису нужне, сами понудили решења. Нисмо скренули фокус с тог дела, али смо отворили још неке фокусе. Занима нас и ЦИК овакав какав јесте, који чине саветници бивших и садашњих председника странака које су опозиција и које нису дошле на данашњи састанак. Имамо још нека решења о којима разговарамо континуирано", рекао је Конаковић.

Додаје да тема измена Устава треба бити на столу сваког месеца у БиХ.

"Живимо у држави у којој је дискриминација највећа на тлу Европе, а можда и света. Радимо и на укидању дискриминације у Председништву БиХ, али и на другим решењима што би могло значити стабилизацију политичких прилика и упаљено светло у Бриселу 21. или 22. марта", истакао је Конаковић.

Нагласио је и да се Амбасада САД осврнула на садржај документа који се појавио у јавности и он је био предмет разговора.

"Оно што је договорено то буде потписано, оно што потпишемо иза тога стојимо. Овде смо отворили неколико занимљивих тема, где се око неких ствари слажемо, око неких не и то иде у фазу финализације. Зато смо покушали да у миру то решимо, да не би било различитих интерпретација. Ми желимо испунити услове да нам се отворе преговори, да нам се отворе пројекти, подршка Западном Балкану и да грађани у џепу осете резултате нашег договора", нагласио је Конаковић.

Он је казао да предлог СДА има мањкавости, јер овај сазив ЦИК-а би и даље имао велику моћ, поготово јер би бирао председнике бирачких одбора.

Чедомир Стојановић из ДЕМОС-а је рекао да је сваки састанак и разговор добар, а у вези са данашњим састанком изнео је примедбе да је недовољно припремљен.

Он је навео да је на састанку у Лакташима много тема усаглашено, истичући да данашњи разговори нису наставак недавних из Лакташа.

Потпредседник Уједињене Српске Милан Петковић изјавио је да на састанку нису били понуђени никакви предлози.

Петковић је рекао да уставне промене нису света књига да се о њима не може разговарати, али да због чињенице да се састанку нису одазвале странке опозиције, а да је за измене Устава потребна двотрећинска већина, то није могуће урадити без опозиције.

Из Српске порука да је у овом тренутку због наставка европског пута и добијања датумy почетка преговора са ЕУ важније имплементирати договор политичких партија из Лакташа.

У Сарајеву је одржан састанак представника свих политичких партија у Парламентарној скупштини БиХ ради разговора о изменама Устава БиХ.

Састанку у име СНСД-а присуствује потпредседник странке Небојша Радмановић и члан Главног одбора Сташа Кошарац, затим Милан Петковић из Уједињене Српске, Чедомир Стојановић из ДЕМОС-а, у име Народа и правде Елмедин Конаковић и Денис Звиздић, Дарјана Филиповић и Славко Матић из ХДЗ-а БиХ, Саша Магазиновић из СДП-а БиХ.

На данашњи састанак нису се одазвали представници СДС-а, ПДП-а и Листе за правду и ред, као и представници опозиционих странака из Федерације БиХ, СДА, НЕС-а и Демократског фронта.

Председник СНСД-а Милорад Додик изјавио је раније да овај састанак представља губљење времена јер не постоји консензус о тако важном питању, изразивши сумњу да се са тим жели срушити договор које су странке које чине власт на нивоу у БиХ постигле у Лакташима.

image