Србија и Балкан

Вархељи: Врата ЕУ су Црној Гори широм отворена, Подгорица најнапреднији кандидат

Премијер Црне Горе Милојко Спајић је истакао и да су чврста подршка и охрабрења из Брисела подстицај да се још снажније иде ка ЕУ
Вархељи: Врата ЕУ су Црној Гори широм отворена, Подгорица најнапреднији кандидатwww.globallookpress.com © Mohammad Abu Ghosh

Врата Европске уније широко су отворена и Црна Гора је спремна да то искористи, поручено је током сусрета председника Владе Милојка Спајића и европског комесара за суседство и проширење Оливера Вархељија у Подгорици.

Саговорници су оценили да се већ након четири месеца мандата 44. Владе, а на темељима остварених резултата, стварају услови за затварање привремених мерила, што је циљ Црне Горе, али и ЕУ.

Вархељи је поручио да је Црна Гора најнапреднији кандидат и да је очекивање свих у ЕУ да се направи корак напред, чему је Европска комисија снажно посвећена.

"Порука је веома јасна, врата ЕУ су широко отворена", казао је Вархељи, саопштено је из Владе Црне Горе.

Према његовим речима, Црна Гора је кандидат који је највише напредовао, упркос томе што су пропуштене одређене прилике последњих година.

Вархељи је поручио да је сада прилика да се то надокнади.

"Став ЕК је јасан, уколико сте спремни и ако остварујете резултате, време је за наредну фазу интеграција, затварање поглавља како би постали чланица ЕУ.

Једном кад прођемо кроз привремена мерила, ствари могу ићи много брже", навео је Вархељи.

У том контексту је, навео је, и осмишљен нови План раста, као нови механизам подршке у припреми за чланство.

"Спајић је исказао спремност да направимо додатне и одлучујуће искораке према чланству у ЕУ. Политички консензус и спремност за напретком на путу интеграције гарантују да ће се са жељеним реформама наставити".

Премијер је истакао и да су чврста подршка и охрабрења из Брисела подстицај да се још снажније иде ка ЕУ.

Спајић је казао да је у овом тренутку циљ припремити законска решења, која су кључни предуслов за напредак у поглављима 23 и 24.

Очекује, казао је, да ће током марта бити јасних помака када је у питању израда кључних закона и стратегија у области правосуђа.

"Израда Националне стратегије за борбу против корупције, заокруживање сета медијских закона, као и друге преостале активности које воде до испуњења привремених мерила", рекао је Спајић, наводи се у саопштењу.

Црна Гора је, додаје се, охрабрена позитивним моментумом. "Ово је прилика коју не смемо пропустити", истакао је Спајић.

Саговорници су се сагласили да је План раста велика шанса за интеграцију земаља Западног Балкана у јединствено европско тржиште.

Црна Гора има амбицију да се што пре прикључи Јединственом подручју плаћања у еурима (СЕПА) што ће, како је оцењено, донети значајне бенефите грађанима и привреди, казао је Спајић, стоји у саопштењу.

image
VV inauguration
banner