Србија и Балкан

На самиту у Тирани представљен План раста, Рама: Највећа препрека је менталитет на Балкану

План раста укључује улагање ЕУ за Западни Балкан у седам кључних сектора јединственог европског тржишта
На самиту у Тирани представљен План раста, Рама: Највећа препрека је менталитет на Балкану© Tanjug/AP Photo/Armando Babani

У Тирани је одржан Регионални самит о Плану раста за Западни Балкан и економском приближавању, а премијер Албаније Еди Рама и данас је био домаћин лидерима са Западног Балкана.

Он је јутрос прво дочекао учеснике на црвеном тепиху, а потом је почео званични програм.

Учесници су били председник Србије Александар Вучић, председница Савета министара БиХ Борјана Кришто, премијер Северне Македоније Таљат Џафери и комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи.

Први панел дискусије био је фокусиран на улазак на заједничко тржиште, док ће други панел бити посвећен плану раста.

План раста укључује улагање ЕУ за Западни Балкан у седам кључних сектора јединственог европског тржишта. Други стуб плана подразумева отварање граница са суседима и стварање заједничког регионалног тржишта.

Трећи елемент је потреба за реформама након отварања тржишта како би се створили фер и једнаки услови. Четврти стуб је подршка коју ће ЕУ пружити да помогне Западном Балкану како би начинио промене.

Дешавања у Тирани пратите из минута у минут у нашем блогу.

  • 29. феб 2024 • 13:18

    13:18

    Рама: Највећа препрека је менталитет балканских земаља

    Премијер Албаније Еди Рама рекао је да европске интеграције иду кроз регионалне интеграције и истакао да се приступ ЕУ према региону Западног Балкана променио.

    Рама је рекао да има много људи који раде у иностранству, а за сваки новац који пошаљу на Балкан цена трансакције је шест пута већа у односу на цену земаља чланица ЕУ.

    Али са планом раста то ће омогућити да овај трошак буде исти као у земљама чланицама.

    "Само ово ће уштедети пола милијарде евра. То ће бити спасено из џепова наших грађана и од трошкова нашег пословања", рекао је он.

    Рама је рекао да је највећа препрека за спровођење овог плана менталитет балканских земаља.

  • 13:13

    Вархељи: План смо осмислили у Тирани

    Вархељи је на конференцији за новинаре са Рамом рекао да је план за економски раст осмишљен у Тирани.

    Признао је ЕУ превише бирократска, али да овог пута показује другачији приступ.

    "Радимо на усвајању одговарајућег законодавства али настављамо и разговоре о томе шта би требало да се уради. Данашњи дан је велико охрабрење за све нас да идемо напред убрзано", рекао је Вархељи.

  • 13:07

    "Циљ да Србија има 140 или 150 милијарди БДП-а у наредних 10 година"

    Поводом изјаве европског комесара за проширење Оливера Вархељија да ће земље Западног Балкана, захваљујући Плану раста, удвостручити привреду, Вучић је рекао да ће Србија у наредних 10 година свакако да удвостручи привреду, односно да сматра да ће Србија имати 140 или 150 милијарди БДП-а.

    "Ићи ћемо и преко тога. То ће бити изузетан резултат, замислите да имате 140 или 150 милијарди БДП", рекао је Вучић.

  • 12:26

    Вучић: Ништа нисмо потписали са Зеленским

    Он је рекао да Србија ништа није потписала са Зеленским, како је рекао, Србија није у хибридној позицији са Русијом, већ је у питању слободна позиција која није лака, уникатна је и Србија је поносна на њу.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 12:11

    Вучић: Празне су приче да ћемо сутра ући у Европу

    Вучић је казао да су празне приче "сутра ћете у Европу, али морате да нас слушате и политички да нам служите".

    "Ово је нешто што убрзава наш европски пут и што је важно за све наше грађане", рекао је Вучић говорећи о плану за раст и јединствено тржиште.

    На питање да ли ће дијалог Београда и Приштине утицати на ову иницијативу ЕУ, одговара да то нема везе са планом раста.

  • 11:44

    Вучић: Суштински важан дан за Србију

    Председник Србије рекао је новинарима у Тирани да je дан био суштински важан за Србију и све са Западног Балкана. Говорили смо о успостављању јединственог регионалног тржишта и да ће то да значи за пословне везе са Европом, што за приватне и државне компаније, али и да ће људи имати јефтинију робу.

    "Много тешких послова је пред нама али ћемо кад се вратимо у Београд да направимо тим којим ће руководити Синиша Мали и сваког дана мене и Брнабић извештавати о радовима", рекао је Вучић.

    Он је најави да ће за месец и по дана бити нови састанак у Подгорици.

    Према његовим речима, верује да ће до марта моћи да се уведу "зелени коридори", што би била изузетна новост за све људе и "страховити напредак".

  • 11:19

    Вучић: План ће нас приближити тржишту од преко 400 милиона потрошча

    План раста за Западни Балкан ће нам омогућити да додатно користимо ближу сарадњу унутар самог региона и са Европском унијом, рекао је председник Србије Александар Вучић.

    "То нас приближава великом тржишту од преко 400 милиона потрошача, уз приступ већем броју добављача роба и услуга, нижим трошковима производње и једноставнијим начинима трговања", рекао је он и додао да су то и потенцијали за отварање нових радних места, ниже цене, бољи квалитет, безбедност и шири избор производа и услуга.

    "Зато је за Србију кључно убрзање интеграција у области зелених коридора, оцењивање усаглашености и јединствено тржиште плаћања у еврима, са крајњим циљем да наши грађани имају користи од ове сарадње", поручио је Вучић.

  • 11:14

    Курти избегава Раму?

    Приштински премијер Аљбин Курти ни данас неће бити у Тирани.

    Уместо Куртија, у име тзв. Косова је поред председника Украјине Владимира Зеленског јуче стајала Вјоса Османи, а "Косово" ће данас представљати председник Привредне коморе Љуљзим Рафуна.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 11:12

    Рама: Мир за просперитет

    Рама је изјавио да "или ћемо склопити мир да бисмо радили за свој просперитет, или ће недостатак овог просперитета учинити да изгубимо мир. Заједно носимо велики значај и потенцијал за позитивне прилике".

    "Тако функционише Европска унија. Тако треба да функционише Западни Балкан. ЕУ је сада више него икада спремна да нам помогне, да постанемо део ње. Сада би требало да будемо спремнији него икад да помогнемо себи, да не изгубимо овај нови отворени прозор могућности. 

    Он је навео да је поштовање владавине права неоспоран услов да се добију нова средства и да се искористе могућности на тржишту ЕУ.

    "Желим да изразим потребу да се балканска политика изостави из овог заједничког изазова и да се фокусирам на успех ове ванредне вежбе са много користи", рекао је Рама.

  • 10:31

    Вархељи: Тирана место сусрета целог региона

    Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи рекао је да је Тирана место сусрета целог региона и не само то, већ се савезник ЕУ у подстицању интеграција.

    "ЕУ мора да понуди све предности које чланство доноси", рекао је он и додао да смо на почетку радикалне и брзе промене за регион.

    "Данас се састају лидери Западног Балкана како би наставили рад на седам приоритета понуђених региону кроз нови План раста. План раста је изузетна прилика јер отварамо одређене области јединственог тржишта за ЗБ6 (шест партнера са Западног Балкана)", поручио је Вархељи.

image
VV inauguration
banner