Свет

Словенија тајно послала најмање шест војних дронова Украјини

Украјинци су се на друштвеним мрежама похвалили видео снимком у коме су открили да "извиђачки дрон, који су предали словеначки пријатељи, већ испуњава мисију чишћења украјинске земље од руских окупатора"
Словенија тајно послала најмање шест војних дронова Украјини

Словенија несебично учествује у америчком посредничком рату против Русије и тако што у Украјину шаље своје оружје. Пут Кијева је већ послала топове и оклопњаке за пешадију, а на захтев Вашингтона и у договору са Берлином и модернизоване танкове М55С које је "наследила" од ЈНА. Све те испоруке оружја Украјини нису добро пропраћене у словеначкој јавности, о чему сведоче и истраживања пулса јавног мњења према којима Словенци, уз Бугаре, између 27 нација Европске уније спадају у оне које најмање подржавају рат у Украјини, изражавајући разумевање и за разлоге руске посебне војне операције.

Зато не чуди што је последњу испоруку оружја Кијеву влада словеначког премијера Роберта Голоба спровела у дубокој тајности, далеко од очију народа и медија. Али нису рачунали на бахатост прималаца "донације", припадника Оружаних снага Украјине који нису марили за словеначке деобе због којих влада у Љубљани такве акције спроводи испод радара.

Укратко, Украјинци су се на друштвеним мрежама похвалили видео снимком у коме су открили да "извиђачки дрон, који су нам предали словеначки пријатељи, већ испуњава своју мисију чишћења украјинске земље од руских окупатора".

Приде су захвални свим "украјинским војницима и нашим словеначким пријатељима".

Вест се брзо проширила словеначким друштвеним мрежама, па је један од коментатора украјинским "пријатељима" објаснио како заиста стоје ствари: "Нисмо вам ми Словенци дали дронове, већ наша проамеричка, про-НАТО и про-ратна власт!! Зато реците хвала словеначкој влади, а не словеначком народу".

Словеначка влада и министарство одбране су се на новинарска питања о разлозима, датуму и цени донације завили у мук, али ипак је процурело да је у питању "поклон од најмање шест дронова намењених одбрани од руске агресије".

Пре него што су послати у Украјину, дронови типа "белин" годинама су били кључни за ваздушна извиђања словеначке војске, сазнајемо са сајта исте; словеначка влада их је купила од компаније Ц-Астрал из Ајдовшчине после 2015. године. Вредност једне летелице варира између 100.000 и 300.000 евра, у зависности од опреме. Љубљанска комерцијална станица ПОПТВ јавила је на поводом твитоване видео поруке Украјинаца да се већ показало да су словеначки дронови од "непроцењиве вредности за украјинску војску која их већ неко време успешно користи упркос неуспешним покушајима руских електронских ометања".

Украјински војници су својим словеначким спонзорима поручили и да су "импресионирани `белиновим` способностима".

Дрон је опремљен напредним системом за прикупљање података који омогуц́ава прецизно мапирање и прикупљање информација у подручјима која су тешко доступна или опасна за операције живе силе. Белин има камеру високе резолуције и термални сензор, због чега га је Словенија често користила као незаобилазно помагало у потрази за несталим особама, али и за пресретање и лов на "илегалне мигранте" са Блиског истока и афричког континента, као и за операције спасавања приликом елементарних непогода, на пример прошлог лета током борбе ватрогасаца са ватреном стихијом на Красу, у залеђу словеначког дела Јадрана.

"Белин" покреће електромотор и лети брзином од 30 метара у секунди, односно 108 километара на сат. Домет је већи од 40 километара. Лети на максималној висини од 5.000 метара, дугачак је нешто мање од метра, распон крила је нешто већи од два метра.

У Словенији је његова намена била "искључиво избиђачка", зато није носио наоружање. Има висок степен аутономије и може аутоматски да обави задату мисију. Ту врсту дрона је цивилно грађанство имало прилику да види у Љубљани на Дан Словеначке војске испред спортске дворане у Стожицама.

Словенија је беспилотне летелице послала у Украјину у строгој тајности, слично као што је учинила прошлог октобра са 28 тенкова М55С и 20 оклопних возила "валук"у априлу ове године. Ни то није све - Словенија је пре тога Украјини у оквиру прве озбиљне донације обезбедила 35 оклопних пешадијских амфибијских возила БВП М80А који су претходно годинама скупљали прашину ускладиштени и чувани међу тенковима и другим оклопним возилима у касарни у близини Пивке.
Словеначко министарство одбране (МОРС) је и овај пут одбило да званично коментарише нову донацију кијевском режиму јер "не коментарише врсту и обим војне помоћи Републике Словеније Украјини; одлуке Владе Републике Словеније које се односе на ову врсту помоћи - нису јавне".

Словеначка војска ипак није остала сасвим без дронова - Словенија је већ купила нову генерацију дронова од истог произвођача, сада под називом "белин-В". Из спецификација тог модела произилази да има могућност чак и вертикалног полетања – еВТОЛ, стога спада у парадни производ компаније Ц-Астрал.

Иначе, "белин" под именом "брамор Ц4ЕИЕ", које користе и Украјинци, употребљавају италијанска и кипарска војска, као и оружане снаге Бангладеша и Камеруна.

Када се све сабере, произилази да је војни део словеначких донација Украјини надмашио цивилну помоћ која подразумева бригу за украјинске избеглице у Словенији и пакете разноврсне помоћи послате преко хуманитарних организација.

Словенија је за 5.500 регистрованих украјинских избеглица прошле године потрошила 17 милиона евра, а ове године само до сада исто толико, стога ће морати да обезбеди додатних 22 милиона евра из државне касе. Мањи део тог износа долази из фондова Европске уније, али највећи део стиже из буџета – то је новчана помоћ за исхрану и приватни смештај, медицинске услуге, трошкове збрињавања држављана Украјине који живе у сабирним центрима намењеним искључиво украјинским избеглицама.

Словенија је до сада допринела рату у Украјини са више од 100 милиона евра у претежно војној помоћи.

image