Србија и Балкан

Сутра конститутивна седница Скупштине града

На дневном реду је избор верификационог одбора за потврђивање мандата и потврђивање мандата одборника Скупштине града Београда, као и избор председника и заменика председника Скупштине Београда
Сутра конститутивна седница Скупштине града© РТ Балкан

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић заказао је за сутра у 10 часова конститутивну седницу Скупштине града Београда.

На дневном реду је избор верификационог одбора за потврђивање мандата и потврђивање мандата одборника Скупштине града Београда, као и избор председника и заменика председника Скупштине Београда, саопштио је Секретаријат за информисање Скупштине града.

На дневном реду је и постављење секретара и заменика секретара, као и Предлог решења о избору чланова административно-мандатне комисије Скупштине града.

Шапић је данас рекао да ће одлука о формирању власти у Београду или одржавању нових избора бити донета до 3. марта када истиче законски рок.

Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да ће у петак поподне са колегама из Српске напредне странке разговарати о изборима у Београду.

Конститутивна седница заказана је за сутра, након што први покушај конституисања скупштине града 19. фебруар одложен због недостатка кворума.

Тада је покрету "Ми - глас из народа" дат рок од 10 дана да се изјасни да ли ће подржати формирање власти у Београду, али је у међувремену дошло до њиховог разлаза.

Најстарији одборник и председавајући градског парламента Тома Фила изјавио је после одлагања седнице 19. фебруара, да ако сутра дође сам на конститутивну седницу то значи да се иде на нове изборе.

На изборима за одборнике одржаним 17. децембра, листа "Александар Вучић - Београд не сме да стане" добила је 49 мандата, листа "Србија против насиља - Добрица Веселиновић - проф. др Владимир Обрадовић" 43, а изборна листа "Др Милош Јовановић - Нада за Београд" седам мандата.

Изборна листа "Ми - Глас из народа, Александар Јерковић" има шест одборничких места, док је листа "Ивица Дачић – премијер Србије, Тома Фила - градоначелник Београда" добила пет мандата.

Према Закону о локалној самоуправи Скупштина треба да се конституише у року од два месеца од објављивања резултата избора, што истиче 3. марта, у противном се расписују нови избори.

Председник Народне скупштине је дужан да распише нове изборе у року од месец дана, а избори морају да се одрже у року од 45 до 60 дана од дана расписивања избора.

Председник Скупштине града се бира из реда одборника на предлог најмање трећине одборника, а да би се изабрао неопходно је да за њега гласа већина од укупног броја одборника, тајним гласањем.

После избора председника Скупштине града и секретара постоји рок од месец дана да се изабере градоначелник Београда.

Уколико се то не деси Скупштина се распушта, а председник Скупштине Србије у року од два месеца треба да распише изборе, а од дана расписвања до дана одржавања треба да прође од 45 до 60 дана.

image