Србија и Балкан

Хил: Решити питање "Косова" пре него што одустанемо

Амерички амбасадор био је гост промоције књиге бившег ЕУ изасланика за "Косово" Волфганга Петрича
Хил: Решити питање "Косова" пре него што одустанемо© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Потребно је решење за питање "Косова", јер је питање колико ће земље које помажу у том процесу још дуго то чинити, рекао је амерички амбасадор Кристофер Хил на промоцији књиге некадашњег изасланика ЕУ за "Косово" Волфганга Петрича.

Хил је додао да многи могу да се жале на специјалног изасланика Европске уније Мирослава Лајчака, али да он има исправан приступ, који САД подржавају.

"Лајчак покушава да уведе логичност. Косово треба добре односе са суседима. Србији не требају сталне тензије. Логика треба да буде нормализација односа", рекао је Хил, додајући да се и сам "прерачунао", јер је у Рамбујеу, пре 25 година мислио да ће сви бити у ЕУ и да никога неће бити брига за границе.

"Тада сам лоше проценио", додао је Хил.

Петрич је посаветовао Србију наводећи да њено благостање неће зависити од "Косова", као и да Србија треба да "гледа даље" од своје јужне покрајине.

"Србија треба да постане део Европе. Нећу да кажем да Србија моли да је приме, али би могла значајно да допринесе јачању Европе, економски и политички. Када се реше таква питања, Србија, регион могу да се фокусирају на друге ствари", сматра Петрич.

На "Косову" је, каже, рат готов и може да се преговара, да се траже алтернативе.

"Србија треба то тако да посматра. Србија је и даље највећа и најважнија земља у региону. Зато, када се питање Косова реши, моћи ће у потпуности да се фокусира на своје потенцијале. И да доминира регионом, економски", рекао је Петрич.

Он је Србе посаветовао и око тога шта треба да им буду приоритети. И не, није говорио о заштити територијалног интегритета и суверенитета земље - већ о евроинтеграцијама.

"Желим да грађанима Србије кажем да постоји много више од косовског питања, које је знам за грађане Србије веома важно питање оно им је на срцу, али је важно да се нађе фер решење које ће много помоћи Србима на северу Косова и оним јужно да имају бољи живот. Србија би онда могла да се фокусира стварно на веома важно питање бржег кретања ка ЕУ", истакао је.

image