Србија и Балкан

Трећи покушај конституисања сазива: Седница Скупштине Београда отказана, иде се на изборе

Прозападна опозиција дошла са транспарентима

Скупштина града Београда није данас конституисана, пошто је председавајући Тома Фила констатовао да поново нема кворума и да је истекао рок за формирање власти у главном граду.

Фила је на почетку седнице рекао да нема кворума и да се нису испунили услови за конституисање.

"Оно што сам вам и рекао - избори", поручио је Фила и закључио седницу.

У сали није било одборника ни власти ни опозиције.

Сви одборници одборничке групе "Србија против насиља", на челу са носиоцима те листе на београдским изборима Добрицом Веселиновићем и Владимиром Обрадовићем, стигли су у Скупштину.

Они су ушли у хол Скупштине и истакли транспаренте на којима пише "Крађа неће проћи", "Београд вас неће", "Сви сте ви фантоми".

"Данас је посебан дан за све Београђане и мене лично, када након 10 година СНС више није у стању да формира власт у Београду", рекао је Владимир Обрадовић, кандидата за градоначелника Београда са листе СПН.

"Пред нама је време које захтева још веће јединство када сви заједно морамо да ову промену наставимо до краја", закључио је.

Добрица Веселиновић рекао је да им предстоји борба за исправљање нерагуларности.

"Морамо да решимо ситуацију у медијима, РЕМ свој посао не ради. Морамо да доделимо пету фреквенцију, зауставимо функционерску кампању, спречимо притиске на бираче. Ово је битка која одређује будућност нашег друштва", казао је он.

Опозиција тек треба да одлучи о начину изласка на изборе и кандидатима, додао је.

"Датум не може да падне усред празника и да лицитирамо са тиме", истакао је.

На седницу је и дошао и Борислав Антонијевић из "Ми - Глас из народа".

Председник Привременог органа и потпредседник Српске напредне странке Александар Шапић саопштио је јуче да је Председништво Српске напредне странке једногласно донело одлуку да се иде на нове београдске изборе.

Према Закону о локалној самоуправи, уколико се не конституише скупштина у року од два месеца од објављивања резултата избора (3. јануара 2024. године) именује се привремени орган и расписују избори.

Пошто данас није конституисана Скупштина града, односно нису изабрани председник Скупштине града и секретар, створени су услови да се распишу нови избори.

Те изборе треба да распише председник Скупштине Србије у року од месец дана, а да се одрже у року од 45 до 60 дана од дана расписивања избора.

Влада треба да именује Привремени орган који ће до избора руководити градом.

image