Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Ко ће с ким на београдске изборе

СПС би на биралишта да изађе са старим коалиционим партнером СНС-ом, део покрета "Ми-глас из народа" чекаће расписивање, а други део излази на изборе, док Нови ДСС тражи да се прво испуни минимум изборних услова
РТ Балкан анализа: Ко ће с ким на београдске изборе© R.Z./ATA

Како ће која странка изаћи и да ли ће учествовати на поновљеним изборима у Београду о томе, за сада, док се очекује расписивање избора, име више непознаница него коначних одлука. 

Дан након што је саопштена одлука Председништва Српске напредне странке (СНС) да након неуспешних покушаја конституисања новог сазива градске скупштине буду поновљени избори у Београду, Социјалистичка партија Србије (СПС) донела је одлуку о свом наступу на изборима. На седници извршног одбора Градског одбора СПС-а у Београду изражена је пуна опредељеност да на изборима СПС наступи заједно са СНС, дајући пун допринос даљем развоју Србије и Београда, поручено је тада из ове странке.   

Што се тиче СНС-а, за председника Привременог органа града Београда Александра Шапића, ово су, како је изјавио, најважнији београдски избори у последњих 25 година, а његова жеља је, како је рекао новинарима да они буду одржани што пре - можда већ 28. априла. Шапић је истакао да очекује да ће нови избори бити расписани у наредних седам-осам дана, након што се изабере председник Народне скупштине Републике Србије.

Председник Србије Александар Вучић, обраћајући се јуче напредњацима на састанку београдског одбора СНС-а у вождовачком центру "Шумице" понудио им је да листа поново носи његово име. Он је позвао напредњаке да изађу у "што ширем фронту" на престоничке изборе.

Покрет "Ми-глас из народа", који се након несугласица после децембарских избора практично поделио на две струје, различито гледа и на најаву расписивања избора. Део је већ донео одлуку да иде на биралишта, док други део чека расписивање избора.

Како за РТ Балкан каже Бранко Павловић петоро оснивача "Ми" донело је одлуку да изађе на изборе у Београду. 

"За сада је донета одлука да се излази на изборе, али више детаља о свему осталом знаћемо за дан-два јер још трају разговори о овом питању. Сумњам да ћемо ићи у коалиције, али нисмо о томе још разговарали, па немамо коначну одлуку", истиче Павловић.

Сачекаћемо да прво буду расписани избори, каже за РТ Балкан Александар Павић, који је заједно за Бранимиром Несторовићем због неслагања крајем фебруара напустио састанак покрета "Ми". 

"Ако избори буду у законском року и ако буду онако како Устав налаже, наш план је да изађемо на изборе. Али, ако се буде ушло у игру испуњавања услова који долазе са Запада и ако се дозволи да нам странци и прозападна опозиција кроје када ћемо да изађемо на изборе онда ћемо морати да размислимо о томе. За сада не можемо да имао став", истиче Павић. 

Ни Нова Демократска странка Србије још није донела одлуку о изласку на изборе, јер како објашњава члан председништва Новог ДСС-а Милош Станковић, претходно мора бити испуњен минимум изборних услова да би на њима учествовали. 

"То укључује да се бирачки списак преиспита, да се види ко заиста има, а ко нема право гласа, али и да се у складу са законима обезбеди приступ медијима и опозиционим странкама, па и нама, у мери у којој је то предвиђено законом. Да не дођемо опет у ситуацију да Милош Јовановић не може две године да оде ни на једну комерцијалну телевизију са националном фреквенцијом. Ако ти услови буду били гарантовани, наравно излазимо на изборе", каже Станковић за РТ Балкан.

"Треба да се омогући и опозиционим странкама и организацијама цивилног друштва, наравно у договору с властима, да се изврши увид у бирачки списак, да се види ко заиста има, а ко нема право гласа, који је број људи који заправо немају пребивалиште у Београду, а налазе се на бирачком списку за градске изборе", каже члан председништва Новог ДСС-а.

Станковић додаје да, уз добру политичку вољу, то није процес који мора нужно дуго да траје.

"Избори не морају нужно да буду расписани 28. априла, то може бити и неки каснији датум, а који је, такође, у законским оквирима ако постоји добра воља да на легитиман, демократски начин заједно радимо на томе", каже Станковић.

Ако се не примене препоруке ОДИХР-а, којих има 25, као и ако избори буду заказани за 28. април, када део бирача није ту, коалиција "Србија против насиља" можда неће изаћи на изборе у Београду , рекао је за Н1 председник Странке слободе и правде Драган Ђилас.

Он предлаже лекс специјалис којим ће се избори одложити док се не примене све препоруке ОДИХР-а и наводи да очекује да у Србију дође мисија Европског парламента, можда и нека форма мисије Европске комисије која ће се бавити имплементацијом препорука, како је навео. Јер "ако дате Вучићу и Брнабић ништа се неће имплементирати", рекао је Ђилас.

image