Србија и Балкан

Живимо за дан када ће се српска тробојка вијорити на КиМ: Зашто говор директора ВОА постаје виралан

У нашој служби нема места људима који не носе Косово и Метохију у свом срцу, и који не живе за дан када ће се српска тробојка вијорити широм наше јужне покрајине, поручио је генерал-мајор Зоран Стојковић
Живимо за дан када ће се српска тробојка вијорити на КиМ: Зашто говор директора ВОА постаје виралан© Министарство одбране Републике Србије

Два дана након обележавања Дана Војнообавештајне агенције, део говора директора ВОА генерал-мајора Зорана Стојковића привукао је пажњу јавности у мери која није уобичајена да догађаје овог типа.

"У нашој служби нема места људима који не носе Косово и Метохију у свом срцу, и који не живе за дан када ће се српска тробојка вијорити широм наше јужне покрајине. Патриотизам се учи и најбоље доказује у тешким временима, што су показале и генерације пре нас", истакао је генерал-мајор Стојковић.

Важност Косова и Метохије била је истакнута током целог догађаја, па је тако и министар одбране Милош Вучевић упозорио да ће предстојећи период бити посебно тежак за Србију, а с тиме и задатак ВОА изразито важан.

"Оно што се признаје свима, само се нама не признаје. И то нам се сервира како би требало да се сагласимо са тиме, јер не задуго после тога би 'угледали светлу будућност и достигли неке невиђене резултате'. Наша је обавеза да чувамо државу, да чувамо наш народ, пре свега наш народ на Косову и Метохији, али и да помажемо нашем народу ма где да живи, чувајући Србију", истакао је министар Вучевић.

Да је ВОА и војном руководству у Србији срце на месту, и да не намеравају да се одричу од српства и оних који га бране, указује и чињеница да је, поред министара Вучевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, плакету добио и Александар Вулин.

Вулин је, подсетимо, приликом подношења неопозиве оставке на место директора Безбедносно информативне агенције у новембру прошле године, изјавио да одбија да због било ког положаја постане део антируске и антисрпске хистерије, да престане да брине о Републици Српској и њеном опстанку и да престане да верује у неминовност уједињења Срба и стварања Српског света, као и да одбија да одустане од политике војне неутралности и братства са Русијом и Кином.

"Санкције Русији нису добили, српско признање Косова нису добили, али једну српску главу јесу", рекао је Вулин.

Такође вреди напоменути да је, усред "бројних других активности других држава које не поштују оно што код себе поштују", како је то министар Вучевић рекао, генерал-мајор Зоран Стојковић направио на Јована Милановића, који је својим генијалним обавештајним радом током деведесетих година у Бриселу потпуности пореметио планове западне Алијансе и одложио агресију на СР Југославију за готово пола године.

"Угледајући се на патриотизам, пожртвовање, одважност и храброст тих људи, настојимо да будемо њихови доследни наследници", истакао је генерал-мајор Стојковић.

Како је рекао, најзначајнији задатак ВОА је прикупљање података о све агресивнијем деловању "албанског фактора, који представља претњу безбедности и стабилности региона".

"Сваким даном, Србима на КиМ је све теже, будући да је основна стратегија Приштине константно подизање тензија и стварање услова за њихово протеривање. Србија то неће никада дозволити, а сви припадници ВОА ће наставити борбу за очување територијалног интегритета", одлучан је Стојковић.

image