Србија и Балкан

Ко је Бикс Алију: Дипломац из Приштине постаје амбасадор САД у Црној Гори

Нови амбасадор САД у Подгорици је Албанац који потиче из Македоније, а школовао се у Приштини
Ко је Бикс Алију: Дипломац из Приштине постаје амбасадор САД у Црној Гори© Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Бајденова администрација Црној Гори шаље новог амбасадора, и то ни мање ни више него Албанца школованог у Приштини.

Како би рекао црногорски политиколог и осведочени "љубитељ" Срба Љубомир Филиповић, Алију је "наш човек са Балкана".

Рођен је, наиме, у породици имиграната из Керчова у Македонији, а у сведочењу пред Сенатом приликом потврђивања његове номинације рекао је да до Америке не би стигао без жртвовања родитеља, Азема и Ширли који су "побегли" и некадашње заједничке државе.

"Побегли су из бивше Југославије, остављајући све иза себе како бих омогућио мојим сестрама и мени да наставимо са бољим животом у Сједињеним Државама", рекао је Алију, коме су, очигледно, у једном тренутку прорадили гени, па се вратио на Балкан. И то у Србију, где је дипломирао медицину у Приштини и упознао жену – Македонку.

Као сваки прави гастарбајтер југоносталгичар, није Алију пропустио да обиђе ни бивше југословенске земље, тако да му ни Црна Гора није непознаница, будући да је својевремено од 2014. до 2017. године у Подгорици био ангажован и као заменик шефа мисије америчке амбасаде.

Дипломата који је након школовања у Приштини, магистрирао и стратешке студије на Ратном колеџу Америчке војске у Пенсилванији, такође је до недавно радио као отправник послова у Амбасади САД у Будимпешти, а служио је и као заменик шефа мисије Амбасаде САД у Пољској, и као генерални конзул у Кракову. Прилично испуњена каријера за једног албанског имигранта.

У говору пред Одбором за спољне послове америчког Сенатом Алију се похвалио да је промовисао америчке интересе и вредности у Уједињеним Арапским Емиратима, Црној Гори, Албанији, Северној Македонији, Мађарској и на "Косову".

Шта обећава Алију?

Избори у Црној Гори 2023. године "дали су историјску прилику да земља убрза пут ка ЕУ", оценио је Алију приликом дебате о својој номинацији.

"Морамо такође бити јасни о ризицима које за овај циљ представља владајућа коалиција и остати ангажовани, уз практична решења, да помогнемо земљи да заузме место које јој припада у Европској унији, што је жеља 80 одсто Црногораца", рекао је Алију, коме се очигледно, не допада српски део поменуте коалиције.

Најавио је и четири приоритета своје будуће мисије истичући да "брутални рат Русије у Украјини наглашава хитност да Црна Гора убрза кључне реформе за приступање ЕУ, демократски развој, стабилност и просперитет".

"Предводићу међуагенцијски напор да се ангажују црногорски лидери и промовише владавина закона, борба против укорењене корупције, за поштовање људских права који ће пружити опипљиве резултате грађана Црне Горе, све у складу са циљевима националне безбедности САД", навео је он.

Други кључни моменат његовог ангажмана биће, каже, продубљивање НАТО веза са Подгорицом, док је трећа ствар којој ће се посветити јачање отпорности Црне Горе на "злонамерне актере који желе да поткопају њену демократију и институције".

"Сарађиваћу са међуагенцијским, ЕУ и локалним партнерима у борби против дезинформација, подршци цивилном друштву и појачаваћу поруке САД о трансатлантским вредностима", обећао је Алију, који је навео, као четврти приоритет, подршку економском просперитету Црне Горе кроз обновљен америчко-црногорски економски дијалог за јачање инвестиционе климе, унапређење инфраструктуре, и диверзификацију извора енергије.

Дипломата који воли људе?

"Дипломата који воли људе", како је у једном интервјуу за црногорске медије себе описао Алију, говори енглески, албански, македонски, црногорски, пољски, српски, али може да се дописује и на немачком, турском и грчком.

"Нисам схватио колико је Црна Гора лепа и колико су Црногорци тако лепи људи, љубазни и гостољубиви. До данас нисам срео никога ко је злонамеран, што је реткост. Мој циљ је да добро научим ваш језик, посебно сленг који Црногорци свакодневно користе. На пример, када ми неко каже 'хвала' (хвала), ја кажем 'вазда' (било када) – представљао је себе Алију као срдачног и добро уклопљеног у црногорско друштво.

Да Алију није баш такав заљубљеник у људе каквим себе представља, могло се чути и приликом разговора о његовој номинацији у Сенату. Републикански сенатор Џејмс Риш осветлио је тада мало другачију страну албанског дипломате.

"Забринут сам у вези са његовом расуђивањем и вођством као заменика шефа мисије у амбасади у Варшави. Алију није тражио одобрење од Вашингтона када је страни држављанин са пословним везама боравио у службеној резиденцији, уз његову дозволу, шест недеља. Ова особа је била страна држављанка са пословим везама управо у Црној Гори, земљи за коју је господин Алију сада номинован", рекао је Риш.

И не само то, него је сенатор навео да је неколико службеника који су радили под Алијевим вођством – за рад с њим рекли да је био "токсично" искуство.

"Једна од ових особа је написала званично писмо у вези са притужбама против господина Алијуа, чију редиговану копију данас подносим за записник. Атмосфера је описана као 'тешка за особље' док је Алију био ту, а одмах по његовом одласку, то је престало", рекао је тада Риш.

image