Србија и Балкан

Брисање снимка није довољно: Нови захтев за кажњавање српског тениског тима

То што је Дејвис куп избрисао снимке српске репрезентације за многе није довољно и траже нову казну
Брисање снимка није довољно: Нови захтев за кажњавање српског тениског тима© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Након велике акције, пре свега на друштвеним мрежама, коју су покренули политичари и активисти невладиних организација са Косова, али и Црне Горе, Дејвис куп је избрисао снимке на којима тениски тим Србије на терен излази уз песму "Весели се српски роде".

Ипак, то за за њих није довољна "казна" за српски тим.

Тако политички активиста Љубомир Филиповић тражи да се српска репрезентација дисквалификује.

Овај по рођењу Србин из Пећи, а по опредељењу Црногорац, не крије да је учинио све како би песму посвећену средњевековној Србији и владарима из лозе Немањића представио у страним медијима као фашистичку и песму која промовише српски национализам у негативном смислу.

"Велика победа! Дејвис куп је избрисао све твитове са представљањем репрезентације Србије. Господин Ђоковић ће моћи да настави да пропагира национализам у два и по ока у глави", написао је Филиповић.

Чак и на свом Вајбер каналу "слави" што је "београдској пропагандној машинерији добро задрмао кавез".

"Слављу" поводом брисања снимка придружили су се и поједини политичари попут Балше Божовића и Ненада Чанка који су лајковали Филиповићеву објаву.

Подсетимо и тениски савез такозваног Косова је пријавио наш тим.

"Невероватно је да такве провокације националнистичким песмама се дешавају на великим спортским догађајима, посебно у Дејвис купу који је заправо Светско првенство у тенису. Зато је ИТФ као организатор такмичења одговоран за овакву провокацију државе Косово", наводи се у саопштењу Тениског савеза тзв. Косова.

Упркос томе што је снимак песме обрисан са званичних налога, корисници друштвених мрежа га масовно објављују. Јер што би рекли млади, песму можете да се избришете, али не и да је избришете.

За то време српски тим се спрема за полуфинале са Италијом које почиње у 12 часова.

image