Србија и Балкан

ЦИК Косова: У четири општине на северу КиМ, 21. априла гласање за разрешење градоначелника?

После изјаве Бурима Ахметаја, члана ЦИК, да је 21. април најбоље време за гласање за смену градоначелника, реаговао Иљир Гаши који је казао да о референдуму одлучује председник тзв. Косова
ЦИК Косова: У четири општине на северу КиМ, 21. априла гласање за разрешење градоначелника?Getty © Chris McGrath / Staff

Референдум за разрешење албанских градоначелника у четири општине на северу Косова, који су изабрани на локалним изборима априла прошле године и које су Срби бојкотовали, у Северној Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану, може бити одржан 21. априла ове године, речено је данас у Централној изборној комисији тзв. Косова.

Шеф секретаријата ЦИК Бурим Ахметај је рекао данас у Приштини да је ово најпогодније време за одржавање гласања.

На данашњој конференцији за медије у Приштини, ЦИК је саопштила да је у општини Лепосавић од 3.030 потписа на петицији колико је сакупљено за разрешење градоначелника ЦИК прихватила и верификовала 2.905 потписа грађана који имају праву гласа у овој општини. У Лепосавићу је на бирачким списковима 13.441 бирач па је 2.905 потписника, по уредби владе Косова довољно да се одржи референдум.

У општни Зубин Поток од 1.576 потиса на петицији прихваћено је 1,380, што је такође више од 20 посто бирача са бирачког списка. У За општину Звечан од 1,834 предата потписа верификовано је 1,714.

Што се тиче општине Северна Митровица, од 4.148 потписа на петицији, ЦИК је прихватила и верификовала 3.653 потписа што је такође довољно за одржавање референдума.

И поред најаве из ЦИК и даље је отворено питање да ли ће 21. априла референдуми у четири општине и бити одржани. Тако је данас после изјаве Бурима Ахметаја, члана ЦИК, да је 21. април најбоље време за гласање за смену градоначелника, реаговао Иљир Гаши који је рекао да о референдуму одлучује председник Косова док је ЦИК ту да помогне у припреми.

На Космету је претходних дана више пута потенцирано да за одржавање референдума за смену градоначелника нема законског оквира и да би на предлог владе скупштина тзв. Косова требало да донесе закон а да се тек онда одрже референдуми.

На евентуалном референдуму за разрешење градоначелника, према уредби владе тзв. Косова биће потребно да се за смену председника изјасни 50 одсто плус један гласач из бирачког списка.

Иначе, градоначелници општина Зубин Поток, Северна Митровица, Звечан и Лепосавић, изабрани априла прошле године са по неколико стотина гласова Албанаца у тим општинама и на којима је гласало само 13 Срба, су: Измир Зећири, Ерден Атић, Иљир Пеци и Љуљзим Хетеми.

image
VV inauguration
banner