Србија и Балкан

Задушнице на КиМ: Више српских гробова него Срба у градовима

У Приштини, од око 40.000 Срба, колико их је било пре сукоба, данас их је мање од 10

Само неколико преосталих Срба посетило је данас, на Задушнице приштинско православно гробље, како би обишли гробове својих најмилијих и запалили свеће.

Приштинско православно гробље, највеће на Косову и Метохији, сваке године посећује све мање Срба на Задушнице, а годинама уназад нема организованог доласка расељених из централне Србије, па на више стотина гробова  није имао ко да запали свеће, јавио је РТС.

У Приштини, Пећи, Призрену, Урошевцу и јужном делу Косовске Митровице након 1999. године остало је више гробова него што има Срба који живе у тим градовима.

У Приштини, од око 40.000 Срба, колико их је било пре сукоба, данас их је мање од 10.

Свештеник Приштинске православне парохије Станиша Арсић апеловао је поново на све који имају своје сроднике сахрањене у Приштини да дођу бар на задушнице и обиђу њихове гробове.

Арсић је рекао да би данас требало да се сетимо предака и да молимо за покој њихових душа и да чувамо цркве, манастире и гробља.

"Тужно јесте овде на приштинском гробљу, скоро да нема никога, сведоци сте сами, али то је наша слика и немам шта да кажем него да још једном апелујем да се обилазе гробови наших предака и да се молимо за покој њихових душа", поручио је свештеник Арсић.

Арсић је служио опело и на месту где су покопане кости палих српских војника у ратовима од 1912. до 1918. године, поред којих су и остаци палих француских војника.

Задушнице у јужном делу Косовске Митровице

Срби који су на Заушнице посетили гробове својих најмилијих и на гробљу у јужном делу Косовске Митровице, кажу да сваке године на гробљу на којем је много споменика порушено и оштећено, затичу све горе стање.

Срби су на гробље у јужном делу града одлазили организованим превозом и аутобусима, преноси ТВ Мост.

Слађана Лукић каже да сваке године затичу све горе и горе стање на гробљу, да је гробље зарасло у коров и да се споменици и плоче слежу.

Она је истакла да је албанско гробље које се налази одмах поред нетакнуто.

Небојша Милановић рекао је да су споменик његовим родитељима срушили Албанци и да га је он само делимично обновио јер није смео да даље предузима поправке да га не би поново срушили, и додаје да сваке године све мање Срба долази на Задушнице на то гробље.

Драган Милосављевић рекао је да више од 20 година са осталим Србима посећује гробове својих најмилијих на Задушнице и да ће то чинити и убудуће.

Гробље су посетили и чланови Удружења потомака косовскомитровачког округа, а Мирјана Чорлија рекла је да су данас затекли оно што цивилизација не би смела да дозволи и да таквих случајева нема нигде другде на свету.

Чорлија је додаје да цео свет треба да види дивљаштво и безбожништво почињено приликом скрнављења српских гробова.

Лекар Горан Миливојевић истиче да на турском и албанском гробљу у северном делу Косовске Митровице није, како је навео, ни камен померен, док су Албанци уништили српско гробље у јужном делу Митровице.

Срби су данас, на Задушнице, посетили гробове својих ближњих и у другим срединама на Косову и Метохији, где је то било безбедно и могуће.

image