Србија и Балкан

Од кафанског сусрета до Стејт департмента: Ко је сместио Марку Ђурићу?

Фотографија сусрета у кафани требало је да буде компромитација за још увек актуелног српског амбасадора у Вашингтону. Kо ју је објавио, зашто је баш сада доспела у јавност и са којим циљем?
Од кафанског сусрета до Стејт департмента: Ко је сместио Марку Ђурићу?© Antonio Ahel/ATAImages

У тренутку када се у Београду саставља нова влада, а из Вашингтона испраћају српског амбасадора Марка Ђурића који се враћа у Србију, вероватно на функцију у извршној власти, мало познати медији из Приштине објављују његову фотографију са Миланом Радоичићем, човеком који је на америчкој црној листи.

Нико се није ни потрудио да утврди аутентичност фотографије, као ни када је настала, али су већ похитали да затраже мишљење Стејт департмента одакле Ђурићу, као особи задуженој да поправи односе са Вашингтоном, право да се среће са Радоичићем који је под америчким санкцијама.

Стејт департмент одговара да је упознат са медијским извештајима о овом састанку и додаје да има јасан став о Радоичићу – он је криминалац који мора да одговара.

"Србија мора привести правди одговорне за напад који су извеле паравојне структуре у Бањској на Косову које су резултирале трагичном смрћу наредника Полиције Косова", наводи се у одговору портпарола америчког Стејт департмента на упит Радија Слободна Европа (РСЕ).

Ништа чудно у сусрету некадашњег челника Српске листе и Ђурића који је био директор Канцеларије за Косово и Метохију, па су га у том својству власти у Приштини и хапсиле, али се поставља питање зашто је фотографија с Радоичићем објављена баш сад и са којим циљем?

Занимљиво да је након фотографије са Радоичићем, објављена је и његова слика са приштинским министром полиције Џељаљом Свечљом.

Огласио се и Ђурић, који није ни потврдио ни негирао аутентичност фотографија, већ наводи да би био разочаран да поводом његовог повратка у Србију није поведена негативна кампања.

Како каже, нема намеру да се правда ни Куртију ни Свечљи, ни осталима који су злонамерни, али поручује да се никада није крио нити се стидео врло јавних контаката које има у оквиру посла који обавља.

"Осим са различитим српским представницима са којима и даље остварујем редован контакт и волим да се сретнем и данас, састајао сам се много пута, такође у оквиру посла који обављам и са бројним албанским лидерима који се од домаћег и међународног правосуђа терете за неописиве ратне злочине против мог народа. То ми је лично увек падало неупоредиво теже. Као и сусрети које сам морао да имам са етнонационалистима Куртијем и Свечљом који брутално газе основна људска права Срба на КиМ и имају невину крв на својим рукама", каже Ђурић.

Напомиње да је дуже одсутан из дневне политике, па му је по мало зачуђујућа страст са којом неки у јавном простору воде кампању против сопствене земље, мислећи да ће тако да остваре политичку корист.

"Очекују их међутим нова велика разочарања у скорој будућности. Враћам се ускоро и једва чекам да се суочим са свима њима заједно", поручио је Ђурић.

Ђурић је неочекивано постигао успехе у контактима са значајним личностима у америчком Конгресу и преко њих успоставио неку врсту лобирања за Србију, што је забринуло Приштину, оцењује пензионисани потпуковник војне контраобавештајне службе Љубан Каран.

"Ђурићев успех у овом тренутку веома смета Приштини, јер рачунају да ће они, ако Србија успостави иоле коректније везе са САД, изгубити део подршке", оцењује наш саговорник.

Каран каже да Приштина сматра како би фотографија са Радоичићем требало да буде некаква страшна компромитација за Ђурића, али она то уопште није, јер нити је Радоичић терориста, нити су Срби спровели било какву терористичку акцију на КиМ.

"Западни медији који иду на руку Приштини и Куртију покушали су да од догађаја у селу Бањска начине најстрашнији догађај који се икада догодио на КиМ, што је обична лаж и подметачина. Од шачице Срба који су се организовали да бране своје село праве терористе јер им је то требало", указује Каран и напомиње да Срби из оружја које им је заплењено, а могуће и подметнуто, нису ни пуцали.

У питању је, каже наш саговорник, измишљотина која је послужила као повод за етничко чишћење преосталих Срба на Косову и Метохији, а на шта Запад жмури.

Адвокат Горан Петронијевић каже за РТ Балкан да не види ништа спорно у сусрету и фотографији, али упозорава да се тренутно користи све што приличи и не приличи како би се водила кампања, не против Ђурића лично или Радоичића, већ директно против Србије пре свега.

"Милан Радоичић је под поступком, али тај поступак подразумева претпоставку невиности", напомиње наш саговорник и додаје: "Какве везе има ко се с ким састао? То је само саставни део свеопште ујдурме која се организовано води против Србије."

Потребно је утврдити да ли фотографија потиче из страног или домаћег извора, али је очигледно да постоји некаква симбиоза заједничког интереса, а то је наставак сталног заокупљања пажње српске власти разним инцидентним сензацијама које су суштински споредне, каже за РТ Балкан некадашњи министар спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић.

Подсећа да је председник Србије више пута најавио Ђурића као особу коју очекује важна функција, што је сигурно привукло пажњу.

"Они који су заинтригирани која би то функција могла да буде, вероватно претпостављају да би то могло да буде нешто веома значајно, а за њих осетљиво. Зато би хтели на време да, ако могу, замуте бистру воду и претворе је у неку врсту баре", појашњава Јовановић.

Оцењује да то показује да они који стоје иза фотографије немају довољно нових аргумената који би могли да им послуже у остварењу циљева – да Србију стално доводе у неприлике и да је "запошљавају" разним споредним догађајима, како би истрошили њену енергију и одвукли је са главног правца којем се посветила.

image