Србија и Балкан

Хил и Ескобар испраћају Ђурића: Био је изванредан заступник Србије у САД

Ескобар и Хил су били гости на пријему који је поводом Дана државности Србије, у Вашингтону приредио Ђурић, а који ускоро завршава свој мандат у Америци
Хил и Ескобар испраћају Ђурића: Био је изванредан заступник Србије у САД© Milos Tesic/ATAImages

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил оценили су да је амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић био добар заступник Србије и да је унапредио односе две земље.

"Био је веома добар заступник Србије, њених грађана и српских интереса у Америци", рекао је Ескобар за Танјуг, додавши да је "урадио много тога за Србију" и да ће им "недостајати".

За Дан државности, пожелео је да пријатељство Србије и САД настави да јача.

Уз жеље да Србија буде успешна земља, Кристофер Хил је изјавио да је Марко Ђурић заиста био изванредан амбасадор у Вашингтону.

"Овај посао много зависи од тога како му приступите. Можете само да будете овде неколико година, а можете да будете овде четири године и да за то време направите велику разлику. Марко је направио велику разлику и поставио односе Србије и Америке на прави, позитиван курс", рекао је Хил и додао да, како каже, цела Србија може да му буде захвална за све што је учинио за земљу службујући у САД.

Ђурић: Неки од америчких мега брендова, трпе финансијске последице Куртијевог деловања 

Важна порука која се могла чути од представника америчких компанија је осуда трговинског ембарга и блокада на српску робу које је спровео режим Аљбина Куртија, изјавио је у Вашингтону амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.

"Неке од америчких компанија, чак неки од америчких мега брендова, трпе финансијске последице због једностраног Куртијевог деловања", изјавио је Ђурић за Танјуг после округлог стола на којем је у вашингтонском хотелу "Вилард" учествовао са представницима неких од најутицајнијих компанија у САД.

Ђурић је нагласио да су се српски представници састали са члановима Савета за међународно пословно разумевање, који је основао бивши амерички председник Двајт Дејвид Ајзенхауер.

"Савет окупља лидере пословне заједнице, водеће компаније у Америци, али и људе који су утицајни у политици, дакле из Конгреса, Сената, људе из академске заједнице и ово је била велика прилика за нас да представимо случај улагања и повезивања са Србијом на врло конкретан начин", указао је Ђурић.

Амбасадор Србије у САД је истакао да је на округлом столу представио нова улагања Србије за ЕКспо 2027, као и развој нових технологија, инфраструктуре и напредак енергетике у Србији.

Питер Тицански из пословног Савета за међународно разумевање рекао је да је Србија недовољно цењено место са великим људским потенцијалом и ИТ сектором које америчке компаније још откривају.

"Мислим да је јасно да је српска економија најјача у региону и да постоји потенцијал за даљи развитак у будућности", истакао је Тицански.

У хотелу "Вилард", познатом као месту у којем је настао појам лобирање, амбасадор Ђурић је учествовао на округлом столу са представницима неких од најутицајнијих компанија, окупљених у једној од најстаријих пословних асоцијација у САД.

Догађају су присуствовали и званичници из Канцеларије трговинског представника САД, представници Конгреса и федералних америчких институција, а међу учесницима су били и представници компанија "Оракл", "Мастеркард", "Пепсико", "Ербиенби", "Сити" и многих других.

Амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић представио је данас у вашингтонском хотелу "Вилард" економске потенцијале Србије и са представницима неких од највећих америчких компанија разговарао о могућностима за улагање у нашу земљу.

image