Србија и Балкан

Ђурић: Санкцијама зауздати Куртија

Премијер привремених приштинских институција изазива кризе јер не сноси никакве последице за оно што ради, сматра амбасадор Србије у САД Марко Ђурић
Ђурић: Санкцијама зауздати Куртија© Milos Tesic/ATAImages

Београд веома дуго указује на чињеницу да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти део проблема, а не део решења, тврди амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић и додаје да приштински лидер наставља са изазивањем акутних криза на сваких неколико недеља, јер није суочен са адекватним последицама и санкцијама за своје деловање.

Ђурић у разговору за "Политику" наводи да Београд свакодневно на различитим нивоима баца светло на дестабилизујуће активности приштинског режима, који систематски крши појединачна и колективна људска, економска и политичка права невећинских заједница на Космету а посебно Срба.

"Куртијев етнонационалистички режим подрива све оно у шта је међународна заједница уложила десетине милијарди долара током више деценија", рекао је Ђурић.

Према његовим речима иако је примарна одговорност за дијалог на Европској унији, примена механизма санкција којима располажу ЕУ и САД би деловала благотворно као фактор одвраћања од нових једностраних потеза и враћања фокуса на процес дијалога.

"Подсетио бих на чињеницу да је председавајућа српског кокуса у Конгресу, конгресменка Клаудија Тени поднела предлог закона којим се обуставља свака сарадња са тзв. Косовом док Курти не повуче своје снаге са севера Ким, не заустави прогон Срба и не формира ЗСО", рекао је Ђурић.

image