Србија и Балкан

Курти о страху тзв. Косова: Србија агресивна и љута, морамо да будемо опрезни (ФОТО)

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је рекао да "сукоби нису међуетнички, није етничка разлика оно што изазива сукоб, већ аутократија у Београду која је повезана са Москвом"
Курти о страху тзв. Косова: Србија агресивна и љута, морамо да будемо опрезни (ФОТО)© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поручио је да је "Србија агресивна и љута", и да то тзв. Косово чини опрезним, па и уплашеним, преноси "Економија онлајн". Курти је то рекао на отварању Центра за обуку за сајбер безбедност на Косову, истичући да је свестан безбедносног ризика на Балкану и Европи.

"Имамо јасну позадину, јер је наш северни сусед агресиван и љут, а то нас чини опрезним, али и уплашеним. Сукоби нису међуетнички, није етничка разлика оно што изазива сукоб, већ аутократија у Београду која је повезана са Москвом. Увек смо упозоравали да су недемократске државе у нашем региону, не само на истоку Европе, опасност по безбедност и мир, али то наравно нико не може тако темељно и дубоко да зна као САД. Оно што радимо је да се припремамо онолико колико можемо и знамо, зато смо отворили овај Државни центар за сајбер безбедност где ће се одржавати обука стручњака", рекао је Курти.

Он се дотакао и улагања у Kосовскe безбедноснe снагe и напоменуо да је имао част да заједно са командантом КБС обиђе 15 мултифункционалних камиона немачке компаније које су већ укључили у КБС.

"Од тог броја, десет смо купили из државног буџета, а пет су донације. Путем овог партнерства које стварамо, неповредив је територијални интегритет, суверенитет и безбедност грађана", рекао је Курти.

image