Србија и Балкан

Ко ће потпасти под члан 416 КЗЦГ: У Црној Гори кулминира криза око избора директора полиције

Министар полиције Црне Горе Данило Шарановић, чији предлог за в. д. директора Управе полиције влада ноћас није прихватила, јутрос тврди да је нови директор полиције "противправно постављен"
Ко ће потпасти под члан 416 КЗЦГ: У Црној Гори кулминира криза око избора директора полиције© flickr.com/ Влада Црне Горе/ Ђорђе Смиљанић

Само који сат пошто је на ноћашњој, маратонској седници Владе Црне Горе, упркос противљењу министра унутрашњих послова Данила Шарановића (Демократе) за в. д. директора Управе полиције, на предлог премијера Милојка Спајића (ПЕС), именован Александар Радовић, огласио се министар Данило Шарановић тврдњом да је на тој седници "почињено више кривичних дела".

"Моја дужност као министра унутрашњих послова је да обавестим надлежне државне органе о сумњи да су на седници Владе извршена кривична дела, на начин да је, прекорачењем граница својих овлашћења, Влада изабрала Александра Радовића за вршиоца дужности директора Управе полиције", стоји у јутрошњем саопштењу Шарановића.

"Као министар унутрашњих послова разочаран сам да након три деценије прогона и аутократије део ове Владе учини овакав бруталан преседан. Поносан сам што сам на седници Владе учинио све да заштитим интегритет органа који представљам и упозорим све чланове Владе да не улазе у зону кривичне одговорности. Мој правни тим ће предузети све неопходне радње ради заштите законитости и уставности, владавине права и безбједности наше земље", саопштио је министар унутрашњих послова Црне Горе.

Сага, како је то већ названо у црногорским медијима, најпре о смени директора Управе полиције Зорана Брђанина, који је за мање од годину дана три пута разрешаван и два пута враћан на посао, а затим и о постављењу новог директора, ноћас је настављена.

На седници Владе, одбијен је предлог министра Шарановића из Демократске Црне Горе да за в. д. директора Управе полиције буде изабран Лазар Шћепановић. Затим је Шарановић одбио предлог министара из Покрета Европа сад да да име новог кандидата за ову функцију, па је, како јутрос преноси портал РТЦГ, Влада дала сагласност, односно овлашћење премијеру Милојку Спајићу (ПЕС) да он предложи једног од пријављених кандидата, с обзиром да министар није имао други предлог.

Међутим, Шарановић јутрос тврди, као и у писму Спајићу од наћас, да је тиме дошло до грубог кршења закона.

"Влада је на предлог председника Владе, грубим гажењем закона, преузимањем овлашћења министра унутрашњих послова и прекорачењем својих овлашћења изгласала да Александар Радовић буде противправно постављен за в. д. директора Управе полиције", стоји у саопштењу министра унутрашњих послова Црне Горе.

Портал "Вијести" преноси и да је Шарановић ноћас, током расправе о предлогу Спајића да полицијом координира Радовић, и та опција је била у игри, члановима Владе читао члан 416 Кривичног законика у којем је описано кривично дело злоупотреба службеног положаја за које је прописана казна затвора од шест месеци до пет година.

Да све буде још запетљаније, и то на квадрат, и смењени директор Управе полиције Зоран Брђанин тврди да је одлука Владе о његовој смени – незаконита. И Брђанин је одмах после смене, као осталом и Шарановић јутрос, најавио да ће се жалити и тражити заштиту надлежних државних органа.

Брђанин је у саопштењу од пре седам дана навео и да је одлука владе "незаконита у свим својим аспектима". Он је најавио да ће, уколико Влада Црне Горе не стави ван снаге "незакониту одлуку" о његовом разрешењу, поднети тужбу Управном суду "како би се у спору пуне јурисдикције, сада већ трећи пут, поништило још једно незаконито решење Владе Црне Горе".

Портал РТЦГ пренео је ових дана и сазнање да премијер Спајић, потпредседник Владе Алекса Бечић и председник Скупштине Андрија Мандић нису раније успели да се договоре око избора в. д. директора Управе полиције. По сазнањима тог портала, на састанку ни Бечић (Демократе), ни Спајић (ПЕС) нису одступили од својих предлога.

Који сат пре седнице Владе која је завршена ноћас у три по поноћи, из Покрета Европа сад чији је лидер премијер Спајић, саопштено је иначе, да "на основу информација које су објавили медији, до сада пријављени кандидати немају партијску позадину, бар када је ПЕС у питању".

Црногорски портали пишу опширно и расправама, препиркама на ноћашњој седници владе о захтевима да се "поједина техничка лица на седници дисциплинују како их министри не би дисциплиновали".

Лидер Покрета за промене Небојша Медојевић, странке која је на последњим изборима остала ван парламента, позвао је јутрос Демократе да изађу из, како је рекао "приватне владе и изазову ванредне парламентарне изборе и заштите минимум дигнитета, уставног поретка и демократије у Црној Гори". Медојевић је оценио да је на делу "спрдња од владе и спрдња од државе" и позвао ПЕС и Домократе који чине Владе да мандат врате народу.

Председник Црне Горе Јаков Милатовић јуче је, пре седнице Владе, из Румуније где се налази у посети, позвао политичаре у Црној Гори да "нађу компромис" по питању директора Управе полиције.

Реаговања политичких актера ноћашњих догађаја очекују се накнадно.

image