Србија и Балкан

Посланици Скупштине Црне Горе изгласали: Ништа од смене Мандића, остаје председник

Посланици су најпре расправљали о смени Мандића са чела парламента на захтев опозиције због посете Додика Подгорици и тробојке у Мандићевом кабинету
Посланици Скупштине Црне Горе изгласали: Ништа од смене Мандића, остаје председник© Скупштина Црне Горе

Скупштина Црне Горе није изгласала смену председника Андрије Мандића, што је била иницијатива коју је поднела опозициона Демократска партија социјалиста.

За смену Мандића гласало је 27 посланика, против 44.

У првој реакцији након гласања Мандић је поручио да је потврђено његово лидерство.

На питање новинара о томе што је Бошњачка странка гласала за његову смену, Мандић каже да жели најбоље односе.

"Пружамо руку да се ти понори који су постојали превазиђу и то очекујемо и од БС иако видимо да се они сада не понашају тако. Да ли ће се у БС појавити та снага која је спремна да сарађује са другима, ја то сад не видим а на њима је да одлуче како ће даље", рекао је Мандић новинарима након седнице Скупштине.

Током скупштинске расправе, лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић рекао је да та странка неће бити део власти ако након реконструкције у Владу Црне Горе уђе Бошњачка странка.

Подсетимо, иако је владајући Покрет Европа сад најпре најавио да неће дозволити да иницијатива о смени Мандића уопште дође на дневни ред, то се ипак догодило.

На инсистирање Мандића, шеф посланичког клуба Покрета Европа сад (ПЕС) Василије Чарапић повукао је предлог да се Иницијатива дела опозиције, предвођене ДПС-ом о смени Мандића, скине са дневног реда данашњег заседања.

Мандић је на расправи председавање скупштином препустио колеги и јавио се за реч као посланик.

Како је напоменуо, расправа о његовој смени води се због посете председника Републике Српске Милорада Додика и због тога што је у свој кабинет поставио историјску заставу Црне Горе.

Позвао се на речи Стјепана Митровог Љубише који кроз лик Кањоша Мацедоновића Млецима каже: "Драга господо, бољи и више пођоше бољима и вишима, а ја једва вас допадох".

"Такав сам – какав сам, не бих се мењао ни са ким од вас као што се ни ви не бисте мењали са мном", поручио је Мандић.

Поручио је да жели због грађана Црне Горе да оштре реченице и формулације покушају да избегну у будућности.

"Користим прилику да се захвалим грађанима Цетиња, јер од оних који су протестовали, најмање је било са Цетиња", рекао је Мандић.

Мандић је казао да је први међу једнакима у парламент који су урадили велики посао, одблокирали правосуђе, те да се то вреднује у Бриселу.

Он је поручио да Оливер Вархељи више зна шта је Европа од црногорске опозиције, и да Брисел вреднује оно што је Мандић урадио током рада на челу парламента.

"Ништа нисам украо, никога нисам повредио, свакога могу да погледам у очи", рекао је Мандић.

Мандић је казао да нема ни пред ким да бежи, нити да се црвени.

"Ја сам увек за расправу. Не бежим ни од какве тачке дневног реда, али разумем право најјачег клуба који не жели да се расправља о тачкама које нас удаљавају од основног циља ове већине. Што се мене тиче ово може да буде прва тачка", навео је Мандић.

Посланик ПЕС-а Василије Чарапић казао је да је поднео предлог да се са дневног реда скине тачка о разрешењу Мандића јер није усаглашена на нивоу опозиције, али је након тога рекао да повлачи тај предлог надајући се расправи без тензија и запаљиве реторике. 

Иначе, данашње заседање отпочело је уз заокружени дигитализовани систем који ће посланицима омогућити ефикаснији и економичнији рад посланика без употребе папира, као и онлајн претраживање и е-парламент.

image