Свет

Роберт Ф. Кенеди Млађи: Забрана ТикТока у САД је неуставна

Ова забрана је још један пример како ниједна политичка партија нема ништа против жртвовања слобода, права и избора људи када то служи њиховим политичким интересима, истиче председнички кандидат
Роберт Ф. Кенеди Млађи: Забрана ТикТока у САД је неуставна© Tanjug/AP Photo/Jose Juarez

Независни кандидат за председника Сједињених Држава Роберт Ф. Кенеди Млађи намерава да поднесе тужбу против америчке владе због њене претње да ће забранити кинеску друштвену мрежу ТикТок, која има 170 милиона корисника у земљи.

Наиме, председник САД Џозеф Бајден ове седмице је потписао закон којим се кинеској компанији "Бајтденс", у чијем власништву се налази ТикТок, даје рок од 270 дана да се "реши" те мреже. Уколико се пак буде оглушила о налог, ТикТок ће бити забрањен у продавницама апликација које користе купци у Америци.

Кенеди верује да је претња неуставна и да је оправдање за доношење оваквог закона – то да кинеска влада преко ове апликације прикупља податке о више милиона Американаца – димна завеса.

"Поднећу тужбу против неуставне забране ТикТока. Немојте да сте у заблуди – забрана ТикТока нема везе с тим да Кина прикупља ваше податке. То је димна завеса. Обавештајне агенције из многих земаља, посебно наше, прикупљају ваше податке свуда све време", написао је Кенеди на Иксу.

Додао је да амерички званичници не разумеју да је ТикТок предузетничка платформа за хиљаде младих Американаца, те да је његова забрана још један пример како ниједна политичка партија нема ништа против жртвовања слобода, права и избора људи када то служи њиховим политичким интересима.

Иначе, Кенеди у изборној кампањи позива бираче да одбаце и Демократску и Републиканску партију за које тврди да се једва разликују, те да обе заступају интересе великог бизниса, а не обичне Американце.

image