Србија и Балкан

Стано: Када је у питању "Косово", слажемо се са САД

Портпарол ЕУ одговорио на питање да ли ЕУ дели став америчког званичника Габријела Ескобара да Приштина нема објашњење зашто не спроводи споразум о формирању ЗСО чиме би се решило и питање динара,и да имају проблем у комуникацији са Аљбином Куртијем
Стано: Када је у питању "Косово", слажемо се са САД© Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Европске унија и САД су сагласни да би формирање ЗСО решило питање динара на Косову и Метохији, рекао је портпарол ЕУ Петер Стано.

"Кад је реч о Косову и понашању садашње власти у Приштини, ставови ЕУ с нашим америчким партнерима се стопостотно подударају", изјавио је Стано на брифингу за медије.

Он је тиме одговорио на питање новинара о томе да ли ЕУ дели став америчког званичника Габријела Ескобара да Приштина нема објашњење зашто не спроводи споразум о формирању Заједнице српских општина (ЗСО) чиме би се решило и питање динара, те да САД имају проблем у комуникацији са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем, као и Европска унија, НАТО, Велика Британија, али и многи други попут Албаније и Северне Македоније.

"Косово треба да крене напред са тим питањем", навео је он, додавши да "ЗСО није нова Република Српска, није држава у држави, нема извршну власт и не постоје никакве уставне препреке за њено формирање".

Стано је о догађајима у Бањској рекао да је то питање веома озбиљно и поновио став Брисела да чека званично окончање истраге како би одлучио о наредним корацима.

На питање може ли да потврди изјаву председника Србије Александра Вучића, да специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак треба да допутује у Београд 15. марта, Стано је поручио да није позван да се осврће на најаву Вучића о доласку Лајчака јер су такве посете део Лајчаковог посла и мандата за дијалог Београда и Приштине.

image