Србија и Балкан

Ескобар у Гораждевцу: Срби пате, потребна хитна решења

Специјални изасланик САД за Западни Балкан је поручио да Срби на Косову и Метохији треба да живе у условима безбедности, сигурности и достојанства
Ескобар у Гораждевцу: Срби пате, потребна хитна решењаGetty © Milos Miskov/Anadolu Agency

Српска заједница на Косову и Метохији пати због уредбе о забрани динара такозване Централне банке у Приштини и зато су неопходна ургентна решења, рекао је специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар.

Ескобар је то изјавио приликом посете Пећи где се састао са локалном српском заједницом из Гораждевца и додао да је на састанку могао да чује из прве руке како та одлука утиче на њих, преноси Радио Гораждевац.

"Овде постоји заједница која заиста пати. Има људи који се суочавају са реалним проблемима због недостатка могућности за примање пензија. Тако да заиста желим да радим са владом Косова у нади да ћу покушати да пронађем ургентно решење", рекао је Ескобар.

Он је рекао да је тешко чути те приче и остати равнодушан и поручио српској заједници да америчка влада жели да Срби живе на КиМ у условима безбедности, сигурности и достојанства.

"И ми ћемо наставити да радимо на томе. А што се тиче Владе Косова, они имају одговорност да то остваре и због тога ћемо их сматрати одговорним", поручио је Ескобар у интервјуу за Радио Гораждевац.

image
VV inauguration
banner