Србија и Балкан

Кфор ће наставити да брине о безбедности манастира Високи Дечани

Високи Дечани су под непрекидном заштитом међународних снага Кфора и једини су верски објекат и споменик Унеска у Европи под војном заштитом
Кфор ће наставити да брине о безбедности манастира Високи ДечаниGetty © Igor Markov

Командат Кфора Озкан Улуташ је поздравио одлуку Приштине да манастиру Високи Дечани врати земљиште и поручио да ће јединице те мисије наставити да брину о безбедности манастира у складу са дугогодишњом сарадњом са верским и локалним властима. 

"Поздрављамо одлуку косовских институција којом се признаје власништво манастира Дечана над неколико хектара земље. Катастарској агенцији Косова већ је наложено да спроведе ову одлуку", рекао је Улуташ за Глас Анерике на албанском језику.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је потврдио да је наложио катастарској агенцији да укњижи земљиште манастира Високи Дечани онако како је одлучио тзв. уставни суд 2016. године.

Такозвани уставни суд у Приштини донео је 2016. године одлуку да Општина Дечани врати манастиру Високи Дечани 24 хектара земље и шуме, али одлука до сада није била спроведена, јер су локалне власти у Дечанима одбијале да упишу земљиште у катастар уз образложење да та имовина припада друштвеним предузећима "Апико" и "Илириа".

Задужбина краља Стефана Дечанског грађена је између 1327. и 1355. године, а ризница Високих Дечана је најбоље очувана и највећа манастирска ризница Српске православне цркве.

Манастир је 2004. године уписан на Унескову листу светске културне и природне баштине, и налази се на листи најугроженијих локалитета културног наслеђа у Европи, коју је сачинила паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа ностра.

Манастир је више пута био изложен директним оружаним нападима екстремних Албанаца.

image