Србија и Балкан

После земљотреса у ЦГ: Очекује се смиривање тла, не би требало очекивати нове потресе

С друге стране, сеизмолог Славица Радовановић сматра да иако је Србија у залеђу свих ових догађаја, она је повезана са тим простором, због чега је за очекивати да ће се сеизмичка активности наставити на читавом простору Балкана и да ћемо бити сведоци још неких јаких земљотреса

Геолог др. Драган Миловановић изјавио је, поводом земљотреса који је у четвртак погодио Црну Гору, а осетио се и у БиХ и у Србији, да се према геолошким сазнањима и статистичким подацима очекује да ће се тло смирити и да након тога не би требало очекивати нове земљотресе.

"Први земљотрес који се догодио тог јутра био је релативно јак, и он је обично јак, а након тога нам долази временски период од пар дана када он слаби и када се практично све смирује, односно када ослобођена енергија која је узроковала земљотрес тежи нули", навео је он за Танјуг.

Миловановић је додао да се за простор где се догодио земљотрес потенцијално зна да је трусно подручје.

Одговарајући на питање зашто се земљотрес највише осетио на подручју Нове Вароши, Новог Пазара и Пожеге, Миловановић је објаснио да је то простор који је по својој структури и литолошком саставу најближи том простору где се земљотрес догодио.

"На основу наших сазнања, практично се објашњава тиме јер се ради о истим стенама, о истом структурном склопу, а самим тим и ослобађање енергије која је и узроковала овај земљотрес", додао је он.

Иако постоји могућност да се мере енергетска стања на целој планети и иако се зна шта узрокује земљотресе, Миловановић каже да се земљотреси не могу предвидети и додаје да нећемо скоро имати могућност за тако нешто.

"Не знамо, али будимо спремни као да ће бити сутра да би све то што мање осетили кроз материјалне штете, али и да не буде људских жртава", нагласио је он.

Како је објаснио, уколико се особа налази у згради када се догађа земљотрес, треба тражити празан простор који ће осигурати да на њу ништа не падне, као што је сто или испод кревета, и напомиње да никако не треба излазити у ходник, улазити у лифт и јурити што пре напоље.

Уколико је особа на отвореном и на брдовитом подручју, Миловановић каже да треба пазити да нешто не склизне одозго, и додаје да уколико се особа налази на равном подручју на отвореном, треба се клонити струје и свега што представља опасност.

Сеизмолог Радовановић: Очекује се сеизмичка активност на читавом Балкану

С друге стране, сеизмолог Славица Радовановић сматра да, иако је Србија у залеђу свих ових догађаја, она је повезана са тим простором због чега је за очекивати да ће се сеизмичка активности наставити на читавом простору Балкана и да ћемо бити сведоци још неких јаких земљотреса.

Она је за Танјуг рекла да је то био још један у низу земљотреса који сведочи о повећању сеизмичке активности на овом простору.

"Подсетићу вас да је био земљотрес код Невесиња 2019. године који је такође имао магнитуду 5,3 јединица Рихтерове скале, затим 2022. године код Стоца са магнитудом од 5,7. Да бисте имали бољи увид, то су све земљотреси који су били на 40 до 50 километара од јучерашњег земљотреса", навела је она.

Радовановићева је напоменула да су најјачи земљотреси на простору БиХ и Црне Горе имали магнитуде преко шест јединица Рихтерове скале, и додала да је у будућности на тим просторима за очекивати наставак сеизмичких активности на овако високим нивоима.

Одговарајући на питање зашто се земљотрес у Србији највише осетио на подручју Нове Вароши, Новог Пазара и Пожеге, сеизмолог је рекла да је тако зато што су најближи простору где се земљотрес догодио.

"Нови Пазар, Нова Варош и уопште тај погранични део према БиХ и Црној Гори је најближи епицентру, и они који су му близу га увек јаче осећају. Што сте даље од епицентра то је мања шанса да га осетите. С обзиром на његову магнитуду од 5,3 јединица Рихтерове скале, било је за очекивати да ће га они осетити интензивно, а на вишим спратовима у Ужицу, можда чак и у Београду, да ће га само појединци осетити", објаснила је она.

Према њеним речима, тешко је прогнозирати и говорити о томе шта ће се десити за месец дана, али када је реч о дугорочном периоду, Радовановићева сматра да је могуће говорити о томе да су у будућности могући онакви земљотреси какви су били у прошлости.

"Што се тиче овог конкретног простора, баш ове линије Невесиње и северно од Никшића, ту је максимална магнитуда отприлике достигнута, али нешто ближе према Дубровнику максималне магнитуде су много веће", изјавила је она.

image