Србија и Балкан

Медији: Бивши "отпораш" и државни секретар осумњичен за крађу ордења, расписана потерница

Особа за којом је расписана потерница због сумње у умешаност крађе ордења је некадашњи државни секретар, пишу београдски медији
Медији: Бивши "отпораш" и државни секретар осумњичен за крађу ордења, расписана потерница© A.H./ATAImages

Вест да је из зграде Палате "Србија" нестало чак 43.000 комада ордења, што је потврдило Треће основно јавно тужилаштво у Београду потресло је данас Србију.

За сада се зна да је због ове крађе ухапшено осам особа, али и да се за двоје трага због сумње да су били умешани у ову превару.

У саопштењу су наведени само иницијали и године осумњичени, али српски медији већ покушавају да открију ко је учествовао у крађи која вероватно није могла да одигра без организације више особа.

Како су пренели поједини медији позивајући се на своје изворе, једна од особа за којом је расписана потерница је бивши државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен, што се поклапа са иницијалима и годиштем објављеном у саопштењу суда.

Он је на функцији био у влади Мирка Цветковића од 2008. године. Његово име налазило се и у Државној комисији за тајне гробнице убијених од септембра 1944.

Хомен, иначе по струци адвокат, колекционар је одликовања Краљевине Србије и Краљевине Југославије.

У политику је ушао још деведесетих као један од лидера покрета Отпор. У том периоду бавио се адвокатуром, а његов деда Слободан Суботић такође је био правник који је основао адвокатску канцеларију у Београду 1934.

На седници Владе Србије 24. марта 2011. године Хомен је именован за координацију односа са јавношћу.

Био је народни посланик у сазиву 2012-2014. Нови мандат му је потврђен у јуну 2014. године испред Социјалдемократске странке. Хомен важи за веома вештог преговарача, па је тако са успехом учествовао у спречавању Драгана Марића да активира експлозивне направе, када је половином маја 2009. упао у Председништво са две бомбе.

image