Свет

УСАИД се вратио у Будимпешту: Да ли се Орбану спрема обојена револуција?

Администраторка Агенције САД за међународни развој Саманта Пауер састала се у главном граду Мађарске са новинарима, активистима невладиних организација и представницима ЛГБТ+ заједнице како би разговарала о јачању демократије и цивилног друштва. Звучи познато?
УСАИД се вратио у Будимпешту: Да ли се Орбану спрема обојена револуција?www.globallookpress.com © © Hennadii Minchenko

Не реагују сви исто на вест о томе да је представник америчке агенције стигао у његову земљу да "ојача демократију, подржи независне медије и оснажи цивилно друштво".

Један од корисника Твитера, уз објаву администраторке УСАИД-а Саманте Пауер да се састала са младима у Будимпешти како би их подржала да мењају друштво, уз бројне који се питају спрема ли се то мађарском премијеру Виктору Орбану обојена револуција, једноставно је завапио: "Молим вас, оставите нас на миру".

Агенција САД за међународни развој покренула је 2022. програм усмерен ка земљама Централне Европе како би се "ојачале демократске институције, цивилно друштво и независни медији". Америчко "свето тројство" и један од њихових најјачих извозних брендова. 

Пауер је на Твитер налогу објавила да је у Будимпешту дошла поводом нове локалне иницијативе УСАИД-а намењене да "помогне независним медијима да се развију и прошире своју публику, да се суоче с корупцијом и повећају цивилно ангажовање".

Током дводневне посете, Пауер је у Будимпешти разговарала са новинарима о њиховој преданости да извештавају о темама од кључне важности, како је то формулисано у званичном саопштењу УСАИД-а, али и о мађарско-америчким везама.

Говорила је младима, током шетње кроз историјско језгро града, да имају снагу да остваре позитивне промене. Врло перипатетичарски. Састала се и са представницима "маргинализоване групе" ЛГБТ+ заједнице, а стигла је и да похвали мађарске тимове који су ангажовани у Турској после разорног земљотреса. А на свом Твитеру два пута je поновила да је једно од питања на састанцима било корупција.

Пауер је посету завршила сусретима са мађарским званичницима: министарком правде Јудит Варгом, министром одбране Кристофом Шалај-Бобровичким и председавајућим одбора за спољну политику мађарског парламента Жолтом Неметом.

Сусретима је присуствовао и амбасадор САД у Мађарској Дејвид Пресман, а Пауер је, како се наводи у саопштењу, имала искрене разговоре са члановима мађарске владе о "могућностима  и изазовима у билатералној сарадњи, као и важности и значају дугог пријатељства америчког и мађарског народа".

Тако из тог саопштења, очекивано, не сазнајемо ништа о томе како су чланови мађарске владе примили дугогодишње пријатеље из Вашингтона, који су свој извозни програм јачања демократије и независних медија наменили земљи која је чланица Европске уније и НАТО, а из које се УСАИД већ једном повукао. Будимпешта није једина у америчкој подршци локалним иницијативама: програм је намењен и другим чланицама оба савеза Словенији, Чешкој, Пољској, Румунији, Бугарској и Словачкој.

"Добра инвестиција"

О пријатељским намерама Вашингтона према Будимпешти, сведочи и интервју амбасадора Пресмана за "Политико", од пре неколико дана, у којем је он рекао да мађарски функционери гурају политику коју креира руски председник Владимир Путин осудом санкција Москви и прихватањем руских предлога за прекид ватре. Оштро је реаговао мађарски министар спољних послова Петер Сијарто објашњавајући америчком амбасадору, којима је то већ прешло у манир, да нико споља не може да се меша у то како би Мађари требало да живе.

"Ми не примамо гувернере, послате овде да кажу како треба да живимо своје животе. Та ера је завршена. Из иностранства су безуспешно покушавали да у Мађарској поставе владу која не заступа национални интерес. Могао бих да додам да се знатна количина новца која је мобилисана за ову сврху није показала као добра инвестиција", рекао је Сијарто.

У Мађарској је недавно објављен извештај о финансирању политичких партија које су учествовале на парламентарним изборима 2022. године у којем је наведено да се дошло до сазнања да је америчка невладина организација Акција за демократију пребацила знатне суме новца опозиционом Покрету "Мађарска свих" Петера Марки-Закија, који је био опозициони кандидат за Орбаново место.

Национални истражни биро сада испитује овај случај у покушају да утврди да ли је било проневера или прања новца.

image