Србија и Балкан

Амбасада САД у Приштини о Ескобаровој посети: Упркос изазовима, подршка непоколебљива

Поред објављених фотографија са Ескобарових састанака, амбасада навела да је званичник рекао да су односи САД и Приштине на најнижој тачки
Амбасада САД у Приштини о Ескобаровој посети: Упркос изазовима, подршка непоколебљива© Photo by Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Амбасада САД у Приштини саопштила је, након посете заменика помоћника америчког државног секретара Габријела Ескобара, да је високи званичник након састанака са приштинским лидерима, опозицијом, цивилним друштвом и представницима медија рекао да се тзв. Косово и САД тренутно суочавају са изазовима у билатералним односима, али да је подршка Америке народу "Косова" непоколебљива.

Америчка амбасада је, поред објављених фотографија са Ескобарових састанака, навела да је званичник рекао да су односи САД и Приштине на најнижој тачки, преноси "Албанијан пост". 

Подсећамо, амерички државни секретар Ентони Блинкен затражио је од Приштине и Србије да "избегавају тензије" и повећају транспарентност и сарадњу са међународним партнерима.

Блинкен је на конференцији за новинаре са министром спољних послова Аустрије Александром Шаленбергом поновио амерички став да је дијалог уз посредовање Европске уније једини начин да се напредује на путу нормализације односа.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар раније је изјавио да није успео да убеди Аљбина Куртија да промени одлуку о забрани употребе динара на Косову и Метохији.

"Потребно је нам је решење. Зато сам питао премијера да суспендује одлуку док ми, заједно са Европском унијом, САД и Косовом, радимо на дугорочном решењу које би одговорило на ваше потребе. То подразумева електронске трансфере у еврима кроз систем Косова. Али, сада, морамо нешто хитно да урадимо. Нажалост, нисам успео да га обавежем на то", рекао је Ескобар у интервјуу за Радио Слободна Европа.

image
VV inauguration
banner