Србија и Балкан

Стано: Нова рунда дијалога Београда и Приштине у уторак

Очекује се да ће на састанку бити речи о редоследу примене споразума о путу ка нормализацији односа, као и о другим питањима, укључујући, евентуално, коришћење валута за плаћање, то јест укидање динара
Стано: Нова рунда дијалога Београда и Приштине у уторакGetty © Thierry Monasse/Getty Images

Портпарол Европске комисије Петер Стано је потврдио да ће састанак главних преговарача Београда и Приштине бити одржан у уторак, 19. марта у Бриселу.

Стано је на брифингу за новинаре рекао да је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак позвао главне преговараче у Брисел како би наставили разговоре од пре неколико недеља о одлуци такозване Централне банке Косова о употреби динара и истакао да ће се разговарати и о другим "најхитнијим питањима" у оквиру дијалога.

Он је додао да су током претходног састанка у Бриселу, на којем се разговарало о одлуци тзв. ЦБК о укидању динара, решена одређена питања и дотакнуте су неке теме, али да су остала нека која треба да се прате.

"Ово је наставак, али у овој фази са главним преговарачима обе стране", рекао је Стано и оценио да је састанак у фебруару, на којем је Београд престављао главни преговарач Петар Петковић, а Приштину представници тзв. ЦБК, био добар састанак, на који су стране послале кога су сматрале најприкладнијим за разговор након одлуке тзв. ЦБК о укидању динара.

Портпарол ЕУ није желео да коментарише изјаве приштинске владе у вези са њеним учешћем у претходном кругу разговора, али је додао да су позвали обе стране и препустили њима кога ће послати да се позабави питањем које је настало, како је рекао, "као резултат неусклађености и врло једнострано створених проблема у дијалогу".

"Али је добро што смо почели да се тиме бавимо у оквиру дијалога. Тако да ће ово бити наставак, једно од неколико питања на дневном реду следећег уторка", и додао да је "свеукупна примена такозваног Охридског споразума једно од најхитнијих питања" и да ће се у разговору дотаћи и неких његових аспеката.

Изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да није успео да убеди премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да одговори на забринутост Запада у вези са забраном употребе динара, али да се нада да ће се на састанку главних преговарача у уторак у Бриселу наћи решење.

Амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар, који је у посети Приштини, већ је наговестио да ће састанак бити одржан. Он је након сусрета са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем рекао да се нада да ће приштинска влада бити флексибилна током састанка о овом питању следећег уторка, не износећи више детаља.

Ескобар је после састанка са Куртијем новинарима саопштио да су прописи Централне банке Косова о динару "донели проблеме неким грађанима ове државе", додајући да су Сједињене Америчке Државе због тога "веома забринуте".

"Премијер је ово прихватио и обећао да ће погледати неке од предлога које сам му изнео", казао је Ескобар.

Питање динара је затегло односе између Куртија и америчке администрације, пошто су амерички званичници раније изјавили да их приштинска извршна власт не третира као партнере.

image