Србија и Балкан

Хомен одговара на вест о потерници: Отац и деда колекционари ордења, оптужба бесмислена

Нити сам учествовао у крађи, нити сам у бекству, поручио бивши државни секретар у Министарству правде
Хомен одговара на вест о потерници: Отац и деда колекционари ордења, оптужба бесмислена© A.H./ATAImages

Слободан Хомен, бивши државни секретар Министарства правде, негирао је у писаном саопштењу наводе медија да је учествовао у нестанку 43.000 државног ордења.

У писаном одговору насловљеном са "Мој одговор сценаристима филмске пљачке", прослеђеном медијима, он наводи да је о овом случају и својој наводној умешаности сазнао из медија.

"Као што сам сазнао и да сам у бекству. Није ми потпуно јасно ни зашто су полиција и тужилаштво случај наводно несталих 43.000 одликовања пре више од 15 година, како су саопштили, данас покренули. Наслућујем. Али, сигурно знам следеће. Ово није тачно. Нити сам учествовао у изношењу ордења, нити сам у бекству", навео је он.

Додао је да није могуће изнети "пола тоне одликовања" из владине зграде која има физичко-техничко обезбеђење и контра-обавештајну заштиту, као ни из Председништва Србије у чију су надлежност одликовања пренета 2010. године.

Хомен је нагласио и да га нико га у протеклих 15 година није звао да да било какву изјаву поводом наводно несталих одликовања и поручио да би се "без оклевања одазвао таквом позиву".

"Опште је познато да ја од 2012. године немам никакве везе са Владом Републике Србије нити сам улазио у зграде државних органа", наводи Хомен у писму и подсећа да већ неколико година са породицом не живи у Србији.

Он наводи да је опште познато да су "његов деда и отац били колекционари ордења, па самим тим да се у колекцији налази ордење које је сакупљано 50 година".

Треће основно јавно тужилаштво јуче је саопштило да је осам особа је ухапшено, док се за две трага, због сумње да су опљачкали десно крило Палате Србија и из канцеларије у њему однели вредно државно ордење. Једно од та два лица за којима се трага је, наводно, Хомен.

image