Србија и Балкан

Приштинска банка: Три опције слања новца Србима на КиМ

Изасланик Сједињених Америчких Држава Габријел Ескобар рекао је у петак да је његове предлоге о питању динара одбио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти
Приштинска банка: Три опције слања новца Србима на КиМGetty © picture alliance / Contributor

Централна банка у Приштини послала је Народној банци Србије три опције о томе како могу да се изврше платни трансфери за српско становништво на територији Косова и Метохије, али да одговор још увек нису добили, преноси Коха.

У међувремену су те опције послате и Европској унији, додаје се у тексту.

Као прва опција предложено је да НБС шаље средства у еврима као трансфер директно у тзв. ЦБК, а тзв. ЦБК их дистрибуира на банковне рачуне корисника у еврима.

Друга опција је да НБС шаље средства у еврима као трансфер међународној банци код које тзв. ЦБК има рачун, а затим их централна банка у Приштини распоређује на рачуне корисника исто у еврима.

И трећа опција иде на ниво комерцијалних банака.

Према њиховим речима, као опција се бира једна од комерцијалних банака које послују на територији централне Србије, а и на КиМ. Тако би Србија слала средства у еврима као међународни трансфер комерцијалној банци на КиМ, а затим их изабрана банка распоређује на рачуне корисника у еврима.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да није успео да убеди Аљбина Куртија да промени одлуку о забрани употребе динара на Косову и Метохији.

Ескобар је додао да одлука ЦБК о забрани употребе динара отежава живот Србима на Космету, истакавши да су САД забринуте због тога.

У уторак ће се у Бриселу састати главни преговарачи Београда и Приштине, а најављен је и разговор о динару.

Нова уредба ЦБК, која је ступила на снагу у фебруару, забрањује употребу динара у јужној српској покрајини.

image