Србија и Балкан

Дачић поводом обележавања годишњице погрома: Срби на КиМ нису сами

Дачић је такође подсетио да су 17. и 18. марта 2004. године изгубљени невини животи, да је убијено 16 Срба, а на стотине њих повређено, док је око 4.000 њих протерано
Дачић поводом обележавања годишњице погрома: Срби на КиМ нису сами© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Први заменик премијера Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је обележавање годишњице погрома над Србима на Косову и Метохији дубоко урезано у колективну свест српског народа као подсећање на патње и губитке које су претрпели сународници на КиМ којима, како је рекао, поручујемо да нису сами.

Први заменик премијера Србије је, поводом 20 година од погрома над Србима на КиМ, који су извршили албански екстремисти 2004. године, написао на Инстаграму да су 17. и 18. марта почињена најгора злодела над недужним народом и свештенством.

Дачић је подсетио да је то био други велики погром над Србима после 1999. године, када су Срби били изложени стравичном насиљу и прогонству.

Шеф српске дипломатије је такође подсетио да су 17. и 18. марта 2004. године изгубљени невини животи, да је убијено 16 Срба, а на стотине њих повређено, док је око 4.000 њих протерано, као и да су гореле српске светиње, да су срушене цркве и манастири, као и да су албански екстремисти уништили више од 1.000 кућа, цркава и манастира.

"Док одајемо почаст жртвама, поручујемо да Срби на Косову и Метохији нису сами. Увек ћемо налазити начине да заштитимо наш народ на Косову и Метохији! То је наша обавеза!", поручио је Дачић.

image