Србија и Балкан

Посланици данас бирају председника Скупштине, Ана Брнабић једини кандидат

У Скупштину Србије стигао је предлог Српске напредне странке да нови председник парламента буде досадашња премијерка Србије
Посланици данас бирају председника Скупштине, Ана Брнабић једини кандидат© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bs

Конститутивна седница Скупштине Србије на којој треба да се изабере председник парламента биће настављена данас у 11 сати. За ту функцију је предложена досадашња премијерка и потпредседница Српске напредне странке Ана Брнабић.

Предлог за избор Ане Брнабић стигао је у парламент 8. марта, а известилац за ту тачку дневног реда биће шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов.

"У складу са Пословником Народне скупштине, предлажемо наведеног народног посланика за председника Народне скупштине Републике Србије, сматрајући да ће својим досадашањим радом и политичким искуством и личним квалитетима допринети добром и ефикасном вођењу седница Народне скупштине", пише у предлогу кандидатуре Ане Брнабић за председницу парламента.

Пре приступања избору председника парламента, Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, а за председника је изабран народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.

Број потпредседника Народне скупштине, према Пословнику, утврђује се на предлог председника парламента.

Парламент у наставку заседања треба да одлучи и о утврђивању састава сталних парламентарних делегација за учешће у раду Парламентарне скупштине Савета Европе, Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и других мултилатералних парламентарних институција и организација.

На изборима 17. децембра учествовало је 18 изборних листа, а у посланичке мандате освојило је њих 10.

image