Србија и Балкан

Седница ЦИК на КиМ: Данас о формирању бирачких центара и избору комисија за гласање на северу

Планирано је да седница ЦИК почне у 13.30 часова
Седница ЦИК на КиМ: Данас о формирању бирачких центара и избору комисија за гласање на северуGetty © Chris McGrath / Staff

Централна изборна комисија тзв. Косова данас ће одржати седницу на којој би требало да се размотре и две одлуке о предстојећем процесу гласања за смене градоначелника у четири општине са српском већином, преноси "Репортери".

Планирано је да седница ЦИК почне у 13.30 часова, а како је најављено, на дневном реду је укупно пет тачака међу којима су разматрање и одобравање бирачких центара за процес гласања за или против смене председника општина Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Северна Митровица, као и разматрање и усвајање препоруке за именовање општинских изборних комисија за овај процес гласања.

Такође, на седници ЦИК биће разматрано и усвајање Извештаја прелиминарног бирачког списка и обавештење о промени бирачких центара.

На евентуалном референдуму за разрешење градоначелника, према уредби владе тзв. Косова биће потребно да се за смену председника изјасни 50 одсто плус један гласач из бирачког списка.

Иначе, градоначелници општина Зубин Поток, Северна Митровица, Звечан и Лепосавић, изабрани априла прошле године са по неколико стотина гласова Албанаца у тим општинама и на којима је гласало само 13 Срба, су: Измир Зећири, Ерден Атић, Иљир Пеци и Љуљзим Хетеми.

image