Србија и Балкан

Вучић дочекао Маркуса Зедера: Представићемо планове развоја; "Србија кључна на Западном Балкану"

Уверени да ће инвестиције, искуство и огромно знање председника Владе Баварске и његовог тима имати значајан удео у остварењу циљева и визије наше Србије, написао је председник Вучић на Инстаграму
Вучић дочекао Маркуса Зедера: Представићемо планове развоја; "Србија кључна на Западном Балкану"© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Председник Републике Србије Александар Вучић дочекао је председника Владе Баварске Маркуса Зедера који борави у радној посети Републици Србији.

"Велика ми је част да угостим Маркуса Зедера једног од најутицајнијих људи Баварске и целе Немачке! Разговараћемо о великим и захтевним пројектима који ће снажно покренути Србију у наредним годинама, као и о потенцијалима дугорочне сарадње са Баварском, која по снази и економском напретку представља главни замајац немачке привреде и пример развијеним економијама у многим областима. Са поносом ћемо представити наше планове развоја Србије у наредном периоду, уверени да ће инвестиције, искуство и огромно знање Маркуса Зедера и његовог тима имати значајан удео у остварењу циљева и визије наше Србије", написао је председник Вучић у објави на Инстаграму.

Вучић је посету Зедера Србији најавио средином фебруара на Минхенској безбедносној конференцији. Он је тада истакао да Србија има трговинску размену са Баварском већу од милијарду и по евра, као и да Баварска чини 20 посто наше укупне размене са Немачком.

Зедер: Србија је кључна држава за стабилност Западног Балкана и важан партнер Баварске

Председник Владе Баварске Маркус Зедер захвалио је данас председнику Србије Александру Вучићу на дочеку који му је приређен на аеродрому у Београду и поручио да је Србија кључна земља на Западном Балкану, а за Баварску важан и стабилан партнер.

"Србија је кључна држава када је реч о стабилности Западног Балкана. Та земља је капија ка Истоку и за Баварску стабилан и важан партнер", написао је Зедер на свом налогу на Иксу по доласку у Београд.

Он је изразио захвалност што га је Вучић дочекао уз све почасти на аеродрому у Београду.

Како је претходно објављено, председник Вучић је истакао да му је велика част да угости једног од најутицајнијих људи Баварске и целе Немачке.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да је посета Зедера веома важна јер је Баварска стратешки економски и политички партнер Србије.

Истакао је да Србија од свих 16 покрајна у Немачкој са Баварском има највећу робну размену и додао да су неки од највећих инвеститора код нас управо из Баварске, попут "Сименса", "Милбауера", "Бросеа" и других.

Како је рекао, извоз Србије у Баварску тренутно вреди 870,75 милиона евра.

image