Србија и Балкан

Препорука из Вашингтона: Како против "српског света"

Скоро годину дана након текста такође посвећеног "српском свету", Сервер опет пише о тој теми
Препорука из Вашингтона: Како против "српског света"© Milan Maricic/ATAImages

Србија је одлучила да буде на источној страни линије која ће бити прецртана преко Балкана, тврди бивши амерички дипломата и албански лобиста Данијел Сервер.

У свом новом тексту под називом "Како се супротставити српском свету", пише да је забринут за остале на Балкану, јер је питање како их задржати на западној страни.

"Србија спроводи стратегију српског света која има за циљ да оствари што више утицаја на суседе. Београд се, такође, позиционира тако да би могао да захтева отцепљење суседних Срба ако геополитички услови у региону и остатку света то дозволе", упозорава овај нескривени албански лобиста.

Анализира Сервер даље ситуацију напомињући да 49 одсто територије Босне и Херцеговине чини Република Српска, а да Срби чине 37 одсто становништва Босне. Посебно се прибојава председника Републике Српске Милорада Додика који је каже, на центиметар од отцепљења РС, а сарађује са Београдом како би "српски свет постао стварност".

Додик, наводи даље Сервер, сарађује са "етничким националистичким босанским Хрватима", односно са Драганом Човићем у "његовим антиуставним политичким и корумпираним економским подухватима".

"Политичко руководство босанских Хрвата настоји да понови Републику Српску. Желе 'трећи ентитет' који би Хрватима омогућио било какву дефакто или дејуре независност коју и РС жели да постигне", тврди Сервер.

Како тврди, ако се Додик или Човић отцепе, држава би се распала на троје, а нестабилност и вероватни рат би одредили границе. Међутим, то Вашингтон и Европска унија не желе, па се помоћник америчког државног секретара Џејмс О'Брајан нада да ће новац из ЕУ то спречити и промовисати смислене реформе.

"Али постоји дуга историја етничких националиста на Балкану који држе новац у џепу, а раде супротно од онога што би ЕУ желела", упозорава Сервер и поручује да Босна мора да остане јединствена, мултиетничка, демократска држава.

Црна Гора је у грлу Србије

Сервера посебно забрињава што 30 одсто становништва Црне Горе себе сматра српским народом. Иако је земља чланица НАТО-а од 2017, трик је, каже, био да се против Мила Ђукановића употребе проевропски политичари.

"Српска православна црква и руске безбедносне агенције су прискочиле у помоћ. Побрали су лепе награде – некадашњу црквену имовину и други утицај", наводи Сервер без икаквих аргумената и без свести о историјском постојању СПЦ на територији Црне Горе.

Са друге стране хвали Ђукановића да је достојанствено предао власт, а оптужбе да је умешан у корупцију означава као "наводне". Не искључује могућност да се Демократска партија социјалиста врати на власт, ако тренутна влада не буде испоручила оно што желе Вашингтон и О'Брајен.

На Косову је српско становништво мањинско, највише их је шест одсто, наводи Сервер и још, без трунке задршке, додаје да Србе на Косову штити устав такозваног Косова. Срби јужно од Ибра живе у енклавама, признаје Сервер, али похваљује то што су се тако ограђени Срби помирили са институцијама у Приштини.

За разлику од њих који у 21. веку живе у енклави, Срби на северу Косова и Метохије не прихватају ауторитет Приштине, а за то криви Београд.

"Србија жели да општине са српском већином формирају Заједницу. То би им омогућило да заједнички делују и владају одвојено од Приштине, као у Републици Српској. У правом геополитичком окружењу, Заједница би могла да делује и као средство за отцепљење четири северне општине", сматра Сервер и упозорава да је слично удружење покрајинских власти довело до формирања РС пре њеног покушаја сецесије 1992.

Амерички дипломата потом даје савете Приштини, Сарајеву и Подгорици како да стану на пут "злој" Србији.

Приштина треба да убеди Србе са севера да ће им бити боље ако постану грађани Косова, а неки се већ, тврди, крећу ка томе јер су спремни да добију косовске регистарске таблице, личне карте и пасоше.

"Премијер Курти жели више да говори на свом течном српском језику. Све приштинске власти треба да буду пажљивије него што су биле пре и да истичу етнички неутралну заставу, уместо заставе Албанаца коју многи преферирају", саветује Сервер.

Такође, требало би спровести поделу власти и обезбедити финансијску подршку српској заједници и спровести одлуку суда о манастиру Дечани коју Приштина годинама одбија.

Критикује Приштину због полицијских акција које је спровела претходних дана када су опет ухапшени Срби.

За Црну Гору Западу саветује да удвостручи финансирање цивилном друштву, а највише страхује од Русије.

"НАТО ће морати да се заштити ако се настави продор Русије у безбедносни естаблишмент у Подгорици. С обзиром да рат и даље бесни у Украјини, САД и ЕУ морају да буду много пажљивије него у прошлости на то да Москва користи Црну Гору за угрожавање безбедности НАТО-а", поручује Сервер.

Хитну акцију тражи у Босни и Херцеговини, па наводи да никакво међународно финансирање не би требало да иде у РС док јој је Додик на челу.

"Високи представник би требало да буде спреман да га смени са функције ако настави незаконите потезе Републике Српске", каже Сервер и додаје да би Брисел и Вашингтон требало да изврше утицај на Човића да буде приведен правди због корупције.

Позива на веће присуство ЕУФОР-а у Брчком, јер без Брчког, каже, може доћи до сецесије Срба. Напомиње да, иако је поштовање Дејтонског мировног споразума од виталног значаја, он неће бити довољан за чланство у ЕУ.

image