Србија и Балкан

Петковић демантује Османијеву: Лаже као пас, никакав договор о динару није постигнут

Председница привремених приштинских институција каже да њихова влада планира да под контролом држи новац који стиже из осталих делова Србије "не оде у руке лица која га злоупотребљавају"
Петковић демантује Османијеву: Лаже као пас, никакав договор о динару није постигнут© Mert Gokhan Koc/ dia images via Getty Images

Након изјаве председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи, да је постигнута сагласност о делу америчког предлога за решавање питања српског динара, чију је употребу Централна банка "Косова" забранила, огласио се директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић који је демантујући њене наводе.

Он је поручио данас да "никакав договор о динару није постигнут".

"Што би наш народ рекао, Вјоса Османи лаже као пас! Никакав договор о динару није постигнут, а они који су силни и моћни, једино што раде јесте да српском народу на КиМ намећу решења", навео је Петковић на друштвеној мрежи Икс.

Османи је изјавила да је веома позитивно "што се међународна заједница, на челу са Сједињеним Државама, слаже да на Косову динар не буде у оптицају".

"Уз њихову помоћ успели смо да од сада те дознаке, та финансијска помоћ која долази из Србије, стижу у еврима, а не у динарима и верујем да се тиме решава велики део проблема са којима смо се суочавали у прошлости", рекла је Османи, а преноси Радио Слободна Европа.

Када је реч о другом делу предлога, она наводи да приштинске власти разматрају начине да обезбеде да помоћ која из осталих делова Србије иде за српску заједницу на Космету "не оде у руке лица која су злоупотребљавала, који су корумпирани и узели су новац можда на име грађана, али су га користили за организовани криминал".

"За тај део се прави план који ће укључити косовске власти", навела је тзв. председница Косова.

Османи је рекла да постоји нада да ће врло брзо бити постигнут договор о другој тачки.

"Хитно је да се ово питање реши, јер не само да то помаже грађанима да преброде неке од изазова са којима се суочавају, већ истовремено, да будем искрена, помаже и Косову које има и веће проблеме, међу којима су и други безбедносни проблеми", навела је Османи, посебно помињући потребу да се осигура административна линија са Србијом, која, према њеним речима, "стално разматра начине да нападне Косово".

Међународна заједница, иначе, оштро је реаговала на одлуку приштинских власти да динар престане да се користи као сред готовинског плаћања, рекавши да је потребан јасан план који не штети српској заједници, као и да је рок за његову примену био прекратак.

Заменик помоћника државног секретара САД Габријел Ескобар пре неколико дана изјавио је да није успео да убеди премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да ту одлуку суспендује док ЕУ, САД и влада тзв. Косова не нађу дугорочно решење, попут електронског трансфера евра кроз систем "Косова".

image
VV inauguration
banner