Србија и Балкан

Вјоса Османи: Од Србије је само Русија даље од чланства у НАТО-у

Свако ко Србију сматра блиском НАТО-у вређа не само сваку демократску државу већ и све жртве Милошевићеве Србије, истакла је председница привремених приштинских институција
Вјоса Османи: Од Србије је само Русија даље од чланства у НАТО-уGetty © Photo by Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да је од Србије само Русија даље од чланства у НАТО-у, и да Србија не може бити чланица Северноатлантске алијансе све док крши главне вредности тог западног војног пакта.

Поводом изјаве америчког амбасадора у Србији Кристофера Хила, да је Србија ближа чланству у НАТО-у од тзв. Косова, Османијева је рекла да свако ко Србију сматра блиском НАТО-у вређа не само сваку демократску државу већ и "све жртве Милошевићеве Србије".

"Постоји само једна држава која је даље од НАТО-а него Србија, а то је Путинова Русија. Држава као што је Србија, која је константно кршила главне вредности за које се залаже НАТО, односно заштиту од ауторитарних сила, заштиту од држава које крше основна правила међународног права, као што је Србија, далеко је од НАТО-а, али не може да сања да буде део НАТО", казала је Османијева након учешћа на конференцији о правима жена, а пренео "Данас".

Према њеним речима, сама Србија, која гаји анти-НАТО вредности, никада није изразила спремност да уђе у НАТО.

"То је једина држава на Западном Балкану која је више пута саопштавала да неће у НАТО и да је против НАТО-а. Треће, Србија је држава која је пре неколико месеци извршила акт агресије на Републику Косово, стално покушава да уништи Босну и Херцеговину изнутра, а то су радили и у Црној Гори", рекла је она.

image