Србија и Балкан

Вучић честитао Брнабићевој: Тежак посао је пред њом

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је тродневну расправу у парламенту о избору за председника парламента, рекавши да га је срамота да чак и изговори речи којима је опозиција вређала Стојана Раденовића
Вучић честитао Брнабићевој: Тежак посао је пред њом© FOTO TANJUG/STR

Председник Србије Александар Вучић честитао је из Брисела новој председници Скупштине Србије Ани Брнабић на избору и додао да је тежак посао пред њом.

Такође, поручио јој је да не дозволи више "да се било шта краде из скупштине".

Вучић је, коментаришући тродневну расправу у парламенту о избору за председника парламента, рекао да није могао све да гледа, али да је видео да је било оних који су насртали на председавајућег Стојана Раденовића и да су га вређали због година.

"Срамота ме је да изговорим ту реч једног који је вређао Стојана Раденовића због година, који, не само да отац може да му буде, већ је толико пута паметнији и образованији од њега да је срамота да му се овај уопште обраћа без дубоког наклона и огромног поштовања", рекао је председник.

Он је додао и да је видео да су "по старом маниру покрали тоалет папире".

"Нисте оно од куће доносили, да су бар платили па донели од куће. Не, него су покрали тоалет папир из скупштинских просторија и тим покраденим тоалет папирима гађали Ану и све остале тамо. Ако је то Србија коју предлажу грађанима ове земље, онда ја верујем да никада неће доћи на власт", рекао је Вучић поводом тога што су посланици дела опозиције са листе "Србија против насиља" у парламенту током гласања о потпредседницима парламента гађали тоалет папиром новоизабрану председницу скупштине.

Некад су, каже, крали слике, а сад су дошли до тога да "краду тоалет папире".

"То што вичу и лупају у клупе, то није много важно. А то да сам ја главна тема, то није спорно. Немам проблем. Од оног из партије француског држављанина Милоша Јовановића који каже да се Вучић договорио са Бакиром Изетбеговићем да га линчују у Сребреници, до тога колико кошта дукс мог брата од милијардера Ђиласа. Шта ћете... одговорићу им већ сутра", поручио је Вучић.

Потребна промена законског оквира о нуклеарној енергији

Добро је што је Србија учествовала на Самиту у Бриселу. Треба да знамо шта нам долази и шта се збива у свету, а то је најпре вештачка интелигенција, рекао је председник Вучић, који се налази на првом Самиту о нуклеарној енергији у Бриселу.

"Она троши и захтева много више електричне енергије него било шта друго до сада. Имамо велике проблеме у снабдевању струјом, и тек ћемо имати, јер су нам потребе растуће. Индустрија нам расте великом брзином, али будући да нам људи траже већи животни стандард и немамо мрежу и изворе који то могу да покрију, морамо да размишљамо да променимо законски оквир око мораторијума за нуклеарну енергију", истиче председник Вучић.

Он је рекао да морамо да разговарамо са свима по питању нуклеарне енергије – Белгијанцима, Французима, Енглезима, Американцима... Да је имао разговор и са Русима, те је додао да је вероватно он крив што су преговори прекинути управо због мораторијума.

Истакао је да је најбоља енергија – зелена енергија, али да су потребна огромна улагања. Према његовим речима, четири модуларна реактора замењују 1200 мегавата електричне енергије. 

"Данас сам поставио питање могућности финансирања. Вештачка енергија 'срче' струју, безброј је проблема. Морамо да гледамо у будућност, морамо да пожуримо, а да градите традиционалну нуклеарку не можете без 10 година. Мораћемо да мењамо законе и да кренемо, пре свега, на мале модуларне реакторе. Нуклеарна енергија је најбоља и најсигурнија, али је реч о огромним инвестицијама", истакао је председник Вучић.

Осврнуо се и на изградњу гасовода, који до пре неку годину нисмо имали, јер бисмо без тога, каже, пропали и не бисмо имали струје. Додаје да морамо да видимо шта ћемо са гасним складиштима.

"Морамо да видимо шта ћемо са струјом. Неће бити струје ако се не изграде мали нуклеарни реактори. Струју неће имати пола земаља у ЕУ", упозорио је Вучић и додао да ако будемо производили струју из угља, нећемо моћи да је продамо, или ћемо морати да платимо велике таксе.

Председник Србије је навео да је имао и бројне важне политичке разговоре, између осталог и са француским председником Емануелом Макроном, са којим је опсежно разговарао о великом броју тема, као и да ће ускоро посетити Париз.

"Разговорили смо о свим геополитичким питањима. Говорили смо и о Украјини наравно, и о његовим изјавама. Говорили смо о нашим задацима на Европском путу, говорили смо о буквално свим питањима наше билатералне сарадње и његове могуће посете, али прво ћу ја да одем у Париз", рекао је Вучић.

Он је додао да је разговарао и са мађарским премијером Виктором Орбаном о великом броју тема, али да не може јавно о свему да говори о разговорима са Макроном и Орбаном.

image