Свет

Саливен: Хамасове нове услове за договор Израел не може да прихвати

"Верујемо да су те расправе веома живе и да је договор могућ", оценио је амерички саветник за националну безбедност
Саливен: Хамасове нове услове за договор Израел не може да прихватиGetty © Photo by Anna Moneymaker/Getty Images

Хамас је у свом прошлонедељном одговору на најновији предлог споразума о таоцима додао нове услове за које Израел каже да су неприхватљиви, изјавио је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен.

"Након што је Израел, у сарадњи са Катаром, Египтом и Сједињеним Државама, показао спремност да прихвати шестонедељни прекид ватре у замену за ослобађање бројних талаца, Хамас је на преговарачки сто ставио нови предлог са низом нових услова", рекао је Саливен и поновио да би одмах могло доћи до договора ако би Хамас пристао да ослободи отприлике 40 израелских жена, старијих људи и рањених талаца, преноси "Тајмс оф Израел".

Саливен је указао да је уместо тога Хамас додао низ других услова, а израелска влада је одговорила да "то не може тек тако да прихвати".

"Они сматрају да неки од тих услова иду предалеко, али тако то иде у преговорима. Верујемо да су те расправе веома живе и да је договор могућ", оценио је амерички саветник за националну безбедност, напомињући да преговарачки тимови активно раде у Катару.

image