Србија и Балкан

Референдум на северу КиМ: Хетеми победио са 100, за смену ће требати 7.000 гласова

Референдуме по општинама организоваће и гласове Срба у четири општине бројати изборне комисије које је поставила ЦИК из Приштине
Референдум на северу КиМ: Хетеми победио са 100, за смену ће требати 7.000 гласоваGetty © Chris McGrath / Staff

Централна изборна комисија тзв. Косова саопштила је данас да су у четири општине на северу КиМ обезбеђене канцеларије за процес гласања о смени градоначелника, односно за референдум који би требало да буде одржан 21. априла ове године.

Извршни директор секретаријата ЦИК-а Бурим Ахметај рекао је, како преноси приштински портал Економија онлајн, да ће гласање "за" или "против" смене градоначелника Звечана, Лепосавића, Зубиног Потока и Северне Митровице бити одржано у објектима општинских администрација, односно управа у тим градовима.

Без детаљнијег објашњења ЦИК остаје нејасно да ли ће гласање бити одржано само у канцеларијама које су у зградама седишта општина или и у канцеларијама у другим објектима општинских управа у четири општине. Ово питање је важно зато што су у зградама општина Лепосавић, Звечан и Зубин Поток и даље косовски специјалци који су те објекте заузели крајем маја прошле године, па није јасно како би у тим зградама могло да буде организовано гласање. Сем тога, по изборном закону тзв. Косова ограничен је и број гласача по једној изборној јединици.

У међувремену, у циљу "операционализације општинских изборних комисија" у четири општине именовани су извршни службеници који су на челу општинских изборних комисија. Такође, ЦИК Косова именовала је, како је раније саопштено, и око 20 чланова општинских изборних комисија које ће спроводити гласање у четири општине и које су под надзором и радиће према упутствима ЦИК.

Централна изборна комисија тзв. Косова пре три дана одобрила је бирачки списак за процес гласања у четири општине који још није коначан и на коме је 46.248 бирача, или 1.153 више него на ванредним изборима за градоначелнике који су одржани 23. априла прошле године.

Према подацима које је објавила ЦИК Косова, у Лепосавићу је на бирачком списку 13.639 бирача, па ће да би актуелни градоначелник Љуљзим Хетеми који је на изборима добио 100 гласова био смењен, за његову смену морати да гласа безмало 7.000 мештана.

За смену градоначелника Северне Митровице Ердена Атића, који је на изборима априла 2023. добио 553 гласа, биће потребно око 9.300 гласова, док ће у Зубином Потоку за смену Измира Зећирија који је постао градоначелник са 197 гласова морати да гласа око 3.500 Колашинаца. Слично је и у Звечану где ће за смену Иљира Пеција који је победио са 114 гласова бити потребни гласови око 3.700 Звечанаца.

image