Србија и Балкан

Пленковић поручио хрватском председнику да поднесе оставку; Милановић: Наравно да нећу

Зоран Милановић је рекао да ће се кандидовати као независни кандидат на листи Социјалдемократске партије Хрватске (СДП), а да претходно неће да поднесе оставку на место председника државе
Пленковић поручио хрватском председнику да поднесе оставку; Милановић: Наравно да нећуwww.globallookpress.com © Dalibor Urukalovic

Хрватски премијер и председник владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Андреј Пленковић позвао је данас председника Републике Зорана Милановића да поднесе оставку и кандидује се на парламентарним изборима, наводећи да је након тога одмах спреман на сучељавање.

Пленковић је рекао новинарима, након што је присуствовао миси на Цвети у Цркви светог Блажа, да је свих пет протестних скупова опозиције у суботу било са јако малим бројем учесника, пренела је Хина.

"Не зна се који је био слабији, дакле, све се разводнило јер у основи ничега ни нема. Ти покушаји фабриковања криза којих у Хрватској, реално, нема. Хрватска данас живи много боље него што се живело пре", навео је Пленковић.

Пленковић је оценио да је Милановић "отерао бираче опозицији" и још једном га оптужио да крши Устав.

Милановић је Пленковићу одговорио да неће поднети оставку на ту функцију јер неће да, како је навео, препустити Хрватску премијеру Андреју Пленковићу и "његовој криминалној организацији".

"Моја је одговорност и дужност према грађанима који су ме изабрали, као и према свима онима који не желе да трпе Пленковићеву диктатуру, да спречим ХДЗ да потпуно овлада Хрватском", написао је Милановић на Фејсбуку.

Милановић је навео да је током протекле четири године као председник Хрватске успео да сачува бар неке институције "од Пленковића и његових јатака".

"До сада смо институције бранили, а сад је време да их ослободимо", поручио је Милановић.

Милановић је одредио 17. април као датум за парламентарне изборе у Хрватској, након распуштања хрватског парламента 14. марта.

Парламентарни избори су првобитно били планирани за јесен, али је влада одлучила да их одржи пре избора за Европски парламент у јуну.

Милановић је рекао да ће се кандидовати као независни кандидат на листи Социјалдемократске партије Хрватске (СДП), а да претходно неће да поднесе оставку на место председника државе.

Уставни суд Хрватске пресудио је Милановић као нестраначка особа не сме да буде кандидат за посланика, нити кандидат за председника Владе било које политичке опције, као ни да на било који начин учествује у изборној кампањи ако не поднесе оставку на функцију председника државе.

image