Србија и Балкан

Широм Хрватске протести против ХДЗ-а: "Доста је, реке правде долазе!"

Незадовољни грађани окупили су се у пет градова истовремено
Широм Хрватске протести против ХДЗ-а: "Доста је, реке правде долазе!"© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/MARIO STRMOTIĆ/bs.

Коалиција "Реке правде" и странка Можемо одржале су протестне скупове под називом ''Доста је!'', у пет градова истовремено, преносе хрватски медији.

Учесници протеста су поручили да је "доста тираније, лажи и корупције", као и да је "доста ХДЗ-а" и да ће они Хрватској вратити наду и будућност.

У Загребу је протестна шетња кренула од Трга краља Томислава до Европског трга са порукама против корупције и непотизма, а за поштовање закона и интегритета независних институција, преноси "Индекс".

Демонстранти су затим прошли Гајевом улицом поред седишта Државног тужилаштва (ДОРХ) уз звиждуке и узвике "АП, одлази", "ХДЗ лопови" и "Доста је ХДЗ-а".

Окупљени су носили транспаренте са сликом стиснуте шаке и поруком "Доста је!”, хрватске и страначке заставе као и транспаренте с натписима "ХДЗ злочиначка организација", "Вадите шаторе", "Го Лаура Го" и "Реке правде долазе".

"Ово је наша земља, земља свих наших људи и ми смо ту због ње и боримо се за њу. Ово је наша домовина и ми ћемо је учинити бољом. Имамо нешто више од три седмице, али ћемо ићи у сваки дио Лијепе Наше да најавимо да реке правде долазе", нагласио је лидер коалиције "Реке правде" Пеђа Грбин, а пренео "Јутарњи".

Протест "Доста је!", против корупције и неправде одржан је и у Ријеци, Сплиту, Вараждину и Осијеку.

Премијер и предедник ХДЗ- а Андреј Пленковић рекао је, коментаришући протесте опозиције у неколико градова, да свако има право на протест и поручио да би се, да је у опозицији, тешко могао борити против такве владе, с обзиром на њена достигнућа.

"Ми смо у демократском друштву, свако може да протестује. Немам ништа против протеста, нека свако представља шта хоће. На изборе идемо на основу наших достигнућа, резултата који су видљиви у свим сферама друштва", рекао је шеф ХДЗ-а.

image