Србија и Балкан

Џаред Кушнер о згради Генералштаба: Неће још дуго остати тајна

Узбудљиво је учествовати у трансформацији историјске зграде, рекао је Кушнер
Џаред Кушнер о згради Генералштаба: Неће још дуго остати тајнаGetty © sanniely

"Њујорк пост" наводи да не изненађује што је зет Доналда Трампа, Џаред Кушнер заинтересован за зграду Генералштаба у Београду, будући да је "Њујорк тајмс" недавно престоницу Србије назвао "новом европском престоницом коктела".

"Постоји и историјски значај зграде", објаснио је Кушнер "Њујорк посту". "Трансформисати га из ругла у обележје које ће стварати радна места и приходе за град је нешто у чему је узбудљиво учествовати".

Кушнеров продор у регион спроводи се преко његове приватне инвестиционе компаније са седиштем у Мајамију, "Афинити партнерс" која преговара о инвестицијама вредним више од милијарду долара, у нади да ће преобликовати туристички и пејзаж некретнина у југоисточној Европи, наводи лист.

Поред два пројекта на албанском приморју, Кушнер планира да ревлитализује простор на ком се налазио комплекс Генералштаба у Београду, а који је тешко оштећен у НАТО бомбардовању 1999. године. Компанија зета бившег председника САД би да на том месту изгради луксузни хотел, комерцијални простор и више од 1.500 станова.

Како "Афинити" покреће своје инвестије у региону, Кушнер је, према писању америчког листа, свестан њиховог потенцијала да катализирају даљи развој овог дела Европе који би, како се наводи, могао да буде следећа хит дестинација за туризам и инвестиције.

"То неће још дуго остати тајна", закључио је Кушнер.

Иако се не зна када ће пројекти у Србији и на албанској обали бити завршени, према нацрту споразума који је достављен листу "Тајмс", Влада Србије ће Кушнеру дати 99-годишњи закуп без накнаде и приступ изградњи луксузног хотела, апартманског комплекса и музеја.

"Њујорк пост" подсећа да Кушнеру није тек тако пало на памет да инвестира у Београду. Доналд Трамп је 2013, две године пре него што се кандидовао за председника САД, рекао српским званичницима да жели да на том месту изгради луксузни хотел.

Представници Трамп организације отпутовали су у Београд да процене локацију. Међутим, пројекат није успео да се реализује пре избора 2016. Након инаугурације, Трамп је рекао да неће покретати нове међународне пословне подухвате.

Након одласка из Беле куће, Кушнер је основао "Афинити", приватну инвестициону компанију која је прикупила средства у укупном износу од 3,1 милијарду долара.

Фирма је добила значајну подршку инвеститора са Блиског истока које подржава држава, примивши око две милијарде долара од Фонда за јавна улагања Саудијске Арабије.

image