Србија и Балкан

Вучић после састанка са Квинтом и ЕУ: Дуг и отворен разговор, наставиће се

Медији наводе да ће на столу бити неколико тема: захтев за чланство тзв. Косова у Савету Европе и придруживање Парламентарној скупштини НАТО, блокада дијалога са Београдом који спроводи приштинска страна, као и европске интеграције наше државе
Вучић после састанка са Квинтом и ЕУ: Дуг и отворен разговор, наставиће се© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Председник Александар Вучић састао се данас у Београду са амбасадорима земаља Квинте - Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке.

"Дуг и отворен разговор са представницима Квинте и ЕУ. Наставиће се...", објавио је Вучић на Инстаграму.

Састанку који је почео мало после 10 сати, присуствовали амбасадор САД Кристофер Хил, амбасадор Велике Британије Едвар Фергусон, амбасадор Француске Пјер Кошар, амбасадор Италије Лука Гори, амбасадорка Немачке Анке Конард, шеф Делегације Европске уније у Београду Емануел Жиофре.

Присутан је био и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Како медији преносе, очекује се да на столу буде неколико тема: захтев за чланство тзв. Косова у Савету Европе и придруживање Парламентарној скупштини НАТО, блокада дијалога са Београдом који спроводи приштинска страна, као и европске интеграције наше државе.

То ће бити прилика да шеф државе дипломатским представницима Запада пренесе наше ставове у вези са поменутим питањима.

У Бриселу су у последњих 10 дана одржана два састанка у оквиру дијалога на нивоу главних преговарача, а тема је била проналазак решења након укидања динара као платежног средства на простору КиМ.

Договор није постигнут, а нова рунда дијалога требало би да буде одржана 4. априла.

Последњи пут, Вучић се састао са амбасадорима земаља Квинте 31. јануара, када је тема разговора била уредба о платном промету и укидање динара на КиМ.

Тешки дани пред Србијом

Председник Србије се синоћ огласио на Инстаграму, рекавши да су пред Србијом тешки дани, и додао да ће у наредним данима упознати народ Србије о изазовима који следе.

"У овом тренутку није лако да кажем какве смо вести добили у последњих 48 сати. Директно нам угрожавају виталне националне интересе и Србије и Српске", написао је Вучић на Инстаграму.

Он је поручио да су предстојећи изазови "најтежи до сада".

"Наредних дана упознаћу народ Србије се свим изазовима који су пред нама. Биће тешко, најтеже до сада. Борићемо се, победиће Србија", навео је Вучић.

Убрзо после тога, председник Србије је на друштвеним мрежама објавио фотографију са старијим сином Данилом.

Данило Вучић је на фотографији у мајици са мапом Косова и Метохије украшеном српском тробојком и натписом "нема предаје".


 

image