Србија и Балкан

СБ УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију; Миливојевић: Директан лоби Запада

Седница је заказана на иницијативу Русије, а бројне западне земље покушале су да спрече њено одржавање
СБ УН одбио да расправља о НАТО агресији на Југославију; Миливојевић: Директан лоби Запада© Tanjug/AP Photo/Craig Ruttle

Савет безбедности УН одбио је да на предлог Русије расправља о НАТО бомбардовању СР Југославије. Већина чланова Савета гласала је против стављања на дневни ред ове теме, а једино су Русија, Кина и Алжир желели да се пред Уједињеним нацијама говори о НАТО агресији, док је осталих 12 чланица било суздржано.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је након седнице да је Србија разочарана због тога што је данас спречено да се, како је навео, чује истина о НАТО агресији СР Југославије 1999. године у Савету безбедности Уједињених нација.

Стални представник Русије у СБ УН, Василиј Небензја на почетку седнице навео је да се ових дана читав свет сећа жртава трагичних догађаја на Балкану чији је узрок била илегална агресија НАТО-а.

"Разумем да је за представнике НАТО-а за овим столом непријатно да ово чују и да се о томе расправља, али је важно о томе дискутовати, не само због тога што је било него и због тога што се сада дешава у том региону", поручио је руски амбасадор при УН Василиј Небензја.

Западне земље критиковале ову иницијативу од самог старта и поручивале да је непотребно долазити у Њујорк јер седница неће бити ни одржана. Тако се и на самом почетку седнице стављању на дневни ред ове теме успротивио се француски представник.

"Јасно је чак и за Русију да је предлагање ове теме неће ни на један начин допринети напретку. Русија цинично користи интервенцију 1999. године да оправда свој рат против Украјине и агресивну спољну политику у Грузији 2008 и на Криму  2014.", рекао је он.

Миливојевић: Не одговара им да се свет подсети гажења међународног права

Дипломата Зоран Миливојевић указао је да је Запад одбијањем да ову тему уврсти на дневни ред СБ УН, на процедуралан начин покушао да избегне директну расправу на редовној седници. 

Саговорник РТ Балкан сматра да је то што су само Русија, Кина и Алжир биле за то да се ова расправа уврсти на дневни ред - а преосталих 12 чланица суздржано - показатељ да је све то био "директно лоби западних сила, и то је суштина".

"Кад је реч о ставу Запада, ја мислим да они не одустају од свог циља, који су изнели Квинта и Норвешка у саопштењу поводом 25 година (од НАТО агресије). Јасно је да они немају варијанту Б, већ само варијанту А - дакле, само признање (тзв. Косова), само инсистирање на томе, и било која расправа у вези са том темом им не одговара", напомиње Миливојевић.

Миливојевић додаје да расправа о НАТО агресији над Југославијом у Савету Безбедности Уједињених Нација Западу посебно не одговара зато што би то "не само подсетило свет на кршење међународног права и оно што су они тиме учинили, него и на офанзивну функцију коју НАТО има и данас, али и на питање моралне и политичке одговорности западних земаља".

"Ефекти такве седнице би били неповољни за Запад и подељени свет, имајући у виду став колективног Југа у овом тренутку и према рату у Украјини, али и према позицији колективног Запада", закључује Миливојевић.

Русија је, иначе, још почетком марта предложила одржавање седнице, а Јапан као председавајући Савета безбедности подржао ту иницијативу и заказао седницу.

Пре само неколико дана и Руска државна дума, односно оба дома руског парламента усвојила су нацрт документа који ће представити у Уједињеним нацијама. 

У овом документу Русија позива међународне организације и парламенте да осуде НАТО агресију на СРЈ, да се супротставе покушајима прикривања истине о ономе што се догодило пре четврт века и да утичу на то да земље које су учествовале у НАТО бомбардовању међународно правно одговарају.

  • 25. мар 2024 • 20:39

    20:39

    Седница је завршена

    Француски представник позвао је председавајућу да распусти седницу, будући да су се чланови Савета безбедности сагласли да о овој теми неће расправљати, а након тога, седница је завршена.

  • 20:35

    Русија: Западна пропаганда од ОВК лидера прави ратнике добра

    "НАТО је извршио инвазију на Југославију, као изговор користећи 'етничко чишћење' док су се полиција и војска Србије борили против терористичке ОВК. Али, западна пропаганда је лидере ОВК претворила у ратнике добра", поручио је Небензја, додајући да је то разлог зашто Запад не жели да се у СБ УН чује истина.

  • 20:34

    Кина подржала расправу о бомбардовању Југославије

    "Пре 25 година, без одобрења Савета безбедности и заобилазећи УН, НАТО је бескрупулозно покренуо војни удар на суверену државу Југославију, тиме покренувши нелегални рат на Балкану. Прошло је 25 година од почетка тог рата, али тензије су и даље високе на КиМ и ране становника и земаља Балкана се нису зацелиле", рекао је кинески изасланик при УН и додао да се "последице рата ни приближно нису завршиле."

    "Сходно томе, Кина подржава одржавање састанка СБ УН на 25. годишњицу бомбардовања Југославије, како бисмо размотрили овај важан историјски догађај, дискутовати како да одржимо сврху и принципе Повеље УН, примењујемо истински мултилатерализам, промовишемо правду и штитимо међународни мир и безбедност под тренутним околностима.

  • 20:32

    Небензја затражио отворени брифинг у СБ УН о последицама НАТО агресије

    Стални изасланик Руске Федерације при УН Василиј Небензја затражио је да се одржи отворени брифинг у СБ УН о последицама НАТО агресије на Југославију по међународну мир и безбедност у свету. 

  • 20:32

    Америка: Урадили смо неопходно

    Амерички представник јавио се за реч и рекао да Америка стоји иза поступака НАТО-а те да је НАТО урадио оно што је било неопходно да би се зауставило "етничко чишћење".

    Они, наводно, не могу да подрже расправу у предложеној форми која "инструментализује" трагичне догађаје ради пропагандне кампање.

    "Седница је сазвана због руских дестабилизујућих намера везаних за овај регион", рекао је он.

  • 20:26

    Расправа није стављена на дневни ред

    Стављање расправе о НАТО агресији над Југославијом није стављено на дневни ред зато што није било довољно гласова. "За" су гласали Русија, Кина и Алжир, док је осталих 12 чланица било суздржано.

  • 20:22

    Французи инсистирају да се седница не одржи

    Француски представник инсистира да агенда седнице треба да буде одлука свих чланова Савета, да није на једној чланици, па ни на председништву , као и да ово питање није никад стављено пред чланове савета.

  • 20:15

    Небензја: Читав свет се сећа трагедије на Балкану

    "Ових дана се читав свет сећа жртава трагичних догађаја на Балкану чији је узрок била илегална агресија НАТО-а. Разумем да је за представнике НАТО-а за овим столом непријатно да ово чују и да се о томе расправља, али је важно о томе дискутовати, не само због тога што је било него и због тога што се сада дешава у том региону", поручио је руски амбасадор при УН Василиј Небензја.

  • 20:14

    Французи против расправе

    Француски представник на самом почетку седнице успротивио се одржавању седнице.

    "Јасно је чак и за Русију да је предлагање ове теме неће ни на један начин допринети напретку. Русија цинично користи интервенцију 1999. године да оправда свој рат против Украјине и агресивну спољну политику у Грузији 2008 и на Криму  2014.", рекао је он.

  • 20:12

    Почела седница СБ УН

    Седница СБ УН поводом 25 година НАТО бомбардовања СРЈ, заказана на иницијативу Русије, почела је данас, али је њено одржавање неизвесно, јер ће на почетку бити покренуто процедурално гласање о томе да ли ће та тема бити стављена на дневни ред.

    Одлуку гласањем о одржавању седнице донеће сталне чланице СБ УН - Кина, Русија, Француска, Велика Британија и САД, као и несталне чланице - Алжир, Еквадор, Гвајана, Јапан, Малта, Мозамбик, Кореја, Сиера Леона, Словенија и Швајцарска.

image
VV inauguration
banner