Србија и Балкан

У Грчку и Црну Гору са српским тагом: Од 1. јуна креће електронска наплата путарине

Данас је потписан уговор о заједничком тагу и са Босном и Херцеговином, а очекује се да наплатни систем буде повезан за неколико месеци
У Грчку и Црну Гору са српским тагом: Од 1. јуна креће електронска наплата путарине© FOTO TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Јединствен систем наплате путарине са Грчком биће у функцији од 1. јуна, са Црном Гором већ од 15. априла, а са Хрватском од 15. маја, сазнају "Новости". Данас је потписан уговор о заједничком тагу и са Босном и Херцеговином, а очекује се да наплатни систем буде повезан за неколико месеци. У току су и преговори са Италијом.

У Влади Србије данас је потписан Меморандум о пословној сарадњи у циљу интеграције система за електронску наплату путарине између Србије и Босне и Херцеговине. Уговор су у присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горана Весића потписали директори јавних предузећа "Путеви Србије", "Аутопутеви Републике Српске" и “Аутоцесте Федерације Босне и Херцеговине”, Зоран Дробњак, Недељка Ћорић и Денис Ласић.

Весић је након потписивања казао да овај уговор није финансијски толико велики као кад се граде путеви и пруге, али да је значајан јер показује да се интегришемо у региону и зато што олакшава живот људима, како у БИХ тако и Србији.

Он је казао да очекује да ће интегрисана наплата путарине између Србије и БиХ врло брзо да заживи. Весић је најавио да очекује да ће 15. априла бити успостављена и заједничка интегрисана наплата путарине са Црном Гором, 15. маја са Хрватском, а да се у јуну очекује да заживи интегрисана наплата са Грчком.

"Један од мојих главних циљева кад сам постао министар био је да покушамо интеграцију наших система наплате путарина, како са БиХ, тако и са Црном Гором, Северном Македонијом, Хрватском, Грчком и свим другим земљама, јер тако значајно олакшавамо живот људи", рекао је Весић.

Према његовим речима, данас потписани документ омогућиће људима који имају тагове у Босни и Херцеговини, као и онима у Србији да несметано користе путеве, без заустављања.

Весић је подсетио да је Србија прошле године успоставила интегрисану наплату путарине са Северном Македонијом, наводећи да је у нашој земљи издато и више од 50.000 тагова.

Тако наши возачи неће морати да купују посебан таг за сваку земљу кроз коју пролазе, већ ће имати један који користе за електронску наплату путарине у Србији и са њим ће плаћати путарине у овим суседним државама. Пролазиће без заустављања на наплатним станицама, а путарина им се наплаћује са платне картице. Ово је посебно значајно у време туристичке сезоне када су велике гужве.

Јавно предузеће "Путеви Србије" је развило платформу "Тол фор ол", која представља јединствени систем наплате путарине преко кога је могуће повезивање наплатних система више земаља. Платформа доноси велике бенефите за грађане. Са заједничким тагом возачи немају потребу да се заустављају на наплатним станицама. Путарина се наплаћује са платне картице у одређеном износу, у зависности од тога да ли оператер земље кроз коју возач пролази има одређене попусте или привилегије.

image