Србија и Балкан

Човић: Шмит беспотребно намеће измене Изборног закона, позивам носиоце власти да сами одлучују

Наметање овог и било којих других закона успоставља праксу којом се обесмишљава улога парламента и демократских изборних представника, што је срж демократије, поручио је лидер ХДЗ БиХ Драган Човић
Човић: Шмит беспотребно намеће измене Изборног закона, позивам носиоце власти да сами одлучујуGetty © Nihad Ibrahimkadic/Anadolu Agency

Председник ХДЗ БиХ Драган Човић сматра да је одлука високог представника о наметању измена Изборног закона БиХ потпуно непотребна и неприхватљива, те да може имати несагледиве последице за интреграцијске перспективе и европску будућност БиХ.

У интервјуу за Фену, Човић наглашава да се оваквим деловањем ОХР-а потпуно негирају и недавни позитивни извештаји из Европске уније према БиХ, где су наглашени позитивни резултати извршне и законодавне власти у БиХ у протеклих годину дана.

"Без икакве потребе високи представник намеће 114 измена Изборног закона чиме се поништавају сви позитивни учинци на нашем европском путу. Овим наметањем компромитирају се и сви досадашњи позитивни учинци парламентарне већине и ставља под знак питања њихов будући заједнички рад. Последице оваквих наметања у овом тренутку могу бити несагледиве за интеграцијске перспективе и европску будућност БиХ. Позивамо ОХР и чланице ПИК-а да преиспитају ову одлуку и целовито сагледају њене последице", наглашава Човић.

Додаје како су забрињавајуће изјаве политичких лидера у вези са овим наметнутим одлукама, из којих се јасно ишчитава видно одступање од до сад утврђених заједничких стајалишта, а што је најгоре, препознаје се јасна подела по националној основи.

"Наметање овог и било којих других закона успоставља праксу којом се обесмишљава улога парламента и демократских изборних представника, што је срж демократије. Стога позивам све носитеље власти, без обзира на различито промишљање око наметнутих одлука, да у складу с Уставом БиХ и највишим демократским стандардима легитимно изабрани представници доносе одлуке и предводе политичке процесе у БиХ", сматра Човић.

За одлуку ЕУ о отварању приступних преговора, Човић каже да је сигурно историјски тренутак.

"Резултат је то једног интензивног рада, посебно у последњих 12 месеци откако је именовано ово Веће министара БиХ. Успели смо да се покажемо до краја као кредиблни и веродостојни код партнера с којима смо разговарали", истиче Човић, уз напомену да су остале неке обвезе према ЕУ које нису завршене.

Додаје и како је одлуком о отварању приступних преговора створен један нови оквир и да више није могуће имати простор за деловање високог представника као протектора и коригирање онога што што ради законодавна и извршна власт на свим разинама. Преговарачки процес, каже, не иде с таквим деловањем ОХР-а.

"То апсолутно показује недоследност и нас у БиХ и партнера из међународне заједнице према пријатељима из ЕУ који су нас упозоравали на нашу спремност за преговоре. Наметање иде наруку њима да кажу да су били у праву и да ми нисмо достигли ту разину демократичности да сами доносимо одлуке. Његова присутност међу нама је добродошла као коректив у смислу скретања пажње да неке ствари јесмо или нисмо урадили, али никако да тај посао ради уместо нас. Много више простора треба провести у координацији с нама, а не у наметању решења", истиче Човић.

Владајуће странке, каже, треба да покажу да могу кроз парламенте доносити нужне законе и да нема никаквог разлога за интервенцију са стране.

Мора се, додаје, направити унутарашњи договор бар у оним елементима изборне реформе који су прихватљиви свим странама.

image