Србија и Балкан

Расправа о НАТО бомбардовању СРЈ ни данас није стављена на дневни ред СБ УН

За одржавање седнице било је шест чланова СБ
Расправа о НАТО бомбардовању СРЈ ни данас није стављена на дневни ред СБ УН

Годишњица НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године ни данас није стављена на дневни ред седнице Савета безбедности Уједињених нација, јер је због мањка гласова тај предлог одбачен.

Девет чланица СБ УН је било уздржано, шест је гласало за, док није било земаља које су гласале против расправе о бомбардовању СРЈ.

За стављање на агенду гласале су Русија, Кина, Алжир, Гвајана, Сијера Леоне, Мозамбик.

Гласању је претходила расправа западних дипломата и руског представника, пошто је стални представник Француске при УН Никола де Ривије рекао да се противи дискусији о бомбардовању СРЈ јер Савет безбедности, како је рекао, "није форум за дискусије о историјским догађајима".

Он је навео да је СБ УН отворен да у било које време разговара о Резолуцији 1244 и ситуацији на Косову и Метохији, али је истакао да није ту да "мења историчаре или правнике".

Са друге стране, први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански поручио је да Француска "манипулише" и покушава да блокира организовање седнице поводом 25 година од НАТО агресије на СРЈ.

Коментаришући изјаву Де Ривијеа да је тај догађај ствар прошлости, Пољански је рекао да и даље постоји проблем са имплементацијом Резолуције 1244, као и да се ситуација на КиМ погоршава.

Према његовим речима, Савет безбедности је допустио приштинским властима да малтретирају српско становништво на КиМ, а тзв. Косово је ове недеље добило препоруку политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе да буде примљено у организацију.

"Да ли се то може сматрати питањем прошлости? НАТО је игнорисао Савет безбедности илегалном агресијом на СРЈ, а данас чланице Алијансе чине све да се сакрије истина о њиховим злочинима", поручио је Пољански, подсетивши да нико није одговарао за агресију на СРЈ 1999. године.

Он је додао да је и ситуација на КиМ последица НАТО агресије и има везе са међународном безбедношћу.

"Ово је удар на репутацију Савета"

Пољански је изјавио да чињеница да Савет безбедности УН поново није ставио на дневни ред седнице годишњицу НАТО бомбардовање СРЈ 1999. године представља удар на репутацију СБ УН.

Пољански је навео да му је драго што има више гласова оних који сматрају да седница треба да се одржи јер то, како каже, значи да су се аргументи Русије чули.

"Француска, САД и Велика Британија чине све како не бисмо разговарали о илегалној НАТО агресији на Југославију", поручио је Пољански на седници СБ УН.

Он је истакао да то неће избрисати последице "деструктивних акција" НАТО-а на територији СРЈ 1999. године.

"Хиљаде мртвих и рањених, тровање тла осиромашеним уранијумом и експоненцијални раст оболелих од рака, који ће, по речима стручњака, прогањати 60 будућих генерација на Балкану", навео је Пољански.

Руски дипломата је подсетио на изјаву америчког председника Џоа Бајдена из 1998. године када је рекао да је предлагао да САД бомбардују Београд и сруше све мостове на Дрини.

Додао је да је свет видео ове недеље колико се чланице СБ УН, које су учествовале у бомбардовању СРЈ, плаше да разговарају о незаконитим агресијама на суверене земље.

"После Југославије имали сте Ирак, Либију, Авганистан, свуда остављајући траг смрти и разарања. И до сада сте успели да избегнете дискусију о томе", рекао је Пољански.

"Кина подржава седницу ЦБ УН о бомбардовању СРЈ"

Заменик сталног представника Кине при УН Генг Шуанг истакао је да је резултат гласања чланица Савета безбедности разочаравајући.

"Кина подржава седницу СБ УН о бомбардовању СРЈ. Међународни мир и стабилност представљају велике изазове. Различите чланице имају различите ставове, али најмање што можемо да урадимо јесте да одржимо сарадњу међу чланицама о процедуралним питањима", рекао је Генг.

Заменик сталног представника САД при УН Роберт Вуд позвао је Русију да поштује правила Савета безбедности у вези са процедуралним гласањем о усвајању агенде.

Подсетимо, чланице Савета безбедности ни у понедељак, 25. марта, нису изгласале да се на дневни ред седнице стави руска иницијатива да се расправља о годишњици НАТО агресије на СРЈ 1999. године.

Тада је 12 чланица СБ УН било уздржано, а три су подржале да се расправља о бомбардовању СРЈ.

image