Србија и Балкан

ОХР: Високи представник осигурао услове за фер и транспарентне изборе у БиХ

Из ОХР-а наводе да се ради о интересу грађана који имају право на потпуно демократске изборне стандарде
ОХР: Високи представник осигурао услове за фер и транспарентне изборе у БиХ© Milos Tesic/ATAImages

Високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит осигурао је услове за фер и транспарентне изборе, како би грађани могли да буду сигурни да њихови гласови вреде, саопштено је из Канцеларије високог представника (ОХР).

Саопштење ОХР уследило је након што је Република Српска усвојила нацрт изборног закона као одговор на покушај Шмита - којег у Републици Српској не признају за високог представника, јер не постоји одлука о његовом именовању у Савету безбедности УН - да уз употребу бонских овлашћења наметне измене Изборног закона у БиХ.

Из ОХР-а наводе да би Шмитове измене требало да "смање могућност изборних манипулација, какве су забележене на изборима претходних година" и предвиђају, између осталог, биометријску идентификацију бирача, што значи да ће грађани на биралиштима, осим личне карте бити идентификовани на основу биометријских параметара.

Из ОХР-а кажу да се ради о интересу грађана који имају право на потпуно демократске изборне стандарде. "Недостатак критике на рачун садржаја измена и допуна Изборног закона, чак ни међу онима који се не слажу са њиховим доношењем, ово само додатно потврђује. Још постоји простор да домаће власти напокон делују", навели су из ОХР-а за Радио Слободна Европа.

Високи представник наметнуо је измене Изборног закона након што власт на државном нивоу није испоштовала рок који им је задао и сама завршила тај посао, објашњава РСЕ.

image